Missionarissen van Afrika.
(witte paters)
(NL).

Programma Gebedsketen 2015

vrijdag 22 mei 2015 door Webmaster

De Missiezusters van Onze Lieve Vrouw van Afrika, oftewel de Witte Zusters, doen mee aan de Gebedsketen in de week na Pinksteren. Dit is tevens de Week van de Nederlandse Missionaris, zoals die jaarlijks georganiseerd wordt door Mensen met een Missie (voorheen CMC), om aandacht te vragen en geld te genereren voor het werk van Nederlandse missionarissen in Afrika en andere landen. Ook al hebben de Witte Zusters vanuit Nederland nog maar een zuster in Tanzania zitten (de 80-jarige Zr. Anna Brigitta), hun werk wordt voortgezet door tal van Witte medezusters uit andere landen. Nu wonen de, in totaal nog 57 Nederlandse, missiezusters in verschillende Woonzorgcentra, zoals Molenweide in Boxtel, St. Jozefoord in Nuland, Klooster Terhaghe in Eindhoven, Mariengaerde in Warmond, De Vlasborch in Vught en Avoord in Etten-Leur. Ook wonen er zusters zelfstandig in flats (Molenhof) en is er een kleine communiteit in Boxtel, waar zich ook het Regiokantoor bevindt (Molenwiek).

Het programma van de Gebedsweek bestaat uit speciale voorbeden tijdens de Eucharistievieringen met Pinksteren. Daarnaast is er een aparte gebedsdienst voor iedereen in de Kapel van Molenweide, waarin aandacht wordt gevraagd voor de 21 Afrikaanse congregaties, die tussen 1903 en 1970 gesticht zijn door de Witte Zusters. Ook zijn er nog twee extra gebedsvieringen voor de Witte Zusters zelf, waarin de oudere religieus en de brief van de Paus centraal staat. Ook in Terhaghe in Eindhoven worden vieringen voorbereid. Alle Witte zusters bidden dagelijks, alleen of gezamenlijk, het gebed van Mgr. Luc van Looy. Er wordt niet alleen gebeden voor voortzetting van het missionaire werk in Afrika, zowel door religieuzen als leken, maar ook voor het missionaris-zijn in Nederland: de strijd tegen vrouwenhandel, de dialoog met moslims en hindoestanen, het ondersteunen van vluchtelingen, daklozen en drugsverslaafden.
Witte Zusters blijven altijd missionaris: de omvorming van Woonzorgcentrum Molenweide tot een intercultureel en interreligieus Wereldhuis komende jaren, wordt dan ook van harte onderschreven.

De Missiezusters van OLV van Afrika (MZOLA) zijn van origine een internationale missiecongregatie (met een Generaal Bestuur in Rome) gericht op de emancipatie en ontwikkeling van vrouwen en meisjes in Afrika. De Nederlandse oud-missionarissen woonden in internationale communiteiten in Tanzania, Kenya, Zambia, Ghana, Burkina Faso, Burundi, Ruanda, Congo etc. en werkten voornamelijk op scholen, ziekenhuizen en in parochies. Hun inzet is altijd geweest zichzelf overbodig te maken en hun werk over te dragen aan de Afrikanen zelf. Geïnspireerd door hun Franse stichters Kardinaal Charles Lavigerie en Moeder Salome, is het charisma: Alles voor Allen, nog steeds van toepassing.
Zie ook: www.msolafrica.org


Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 916 / 387161

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Nederland  De activiteit van de site opvolgen MiniNieuwsbrieven Witte Zusters   ?

Site gebouwd met SPIP 4.2.14 + AHUNTSIC

CC BY-SA 4.0