Homepagina > Afrika > Een Buitengewone Vrouw overleed in Kenia.

Een Buitengewone Vrouw overleed in Kenia.

dinsdag 4 oktober 2011, door Marien van den Eijnden

Wangari Maathai (1940-2011) was een ondernemende en hard werkende dame, zoals wij, Witte Paters, er zo velen kennen in Afrika. Zij was een flamboyante persoonlijkheid, met opmerkelijke hoofdtooien !

Zij werd geboren in Nyeri, Kenia, op 1 april 1940 en werd de eerste vrouw in Oost en Centraal Afrika die een doctoraat behaalde en wel in Biologie aan de Atchison Universiteit in de VS (1964). Zij behaalde een verdere titel aan de Pittsburg Universiteit in de VS (1966), en zette haar studies voort in Duitsland en aan de Universiteit van Nairobi.

Vanaf 1976 doceerde zijn op de Faculteit Dierkundige Anatomie van de Universiteit van Nairobi, en werd er professor in 1977. Zij was de eerste vrouw in dat deel van het continent die deze posities verwierf.

Zij was ook aktief in de Nationale Vrouwen Raad van Kenia vanaf 1976 en was er van 1981 tot 1987 de voorzitter van. In die periode lanceerde zij het idee om samen bomen te planten, richtte in 1977 de Groene Zone Beweging op (Greenbelt Movement) en ontwikkelde die tot een zeer brede organisatie dicht bij de mensen met als focus: samen met vrouwengroepen bomen planten voor het behoud van het milieu en de verhoging van de kwaliteit van leven.

Haar levensdoel was de wereld vrediger maken, gezonder, en een betere leefomgeving. In 2004 ontving zijn de Nobel Prijs voor Vrede.

Zij overleed in Nairobi 25 september 2011 na een lange strijd met kanker. Zij heeft 3 kinderen, Waweru, Wanjiru, Muta, en een kleindochter Ruth Wangari, naar haar vernoemd.