Homepagina > Afrika > Algerije > Miljoenen Euro’s voor restauratie Mariabasiliek te Algiers.

Miljoenen Euro’s voor restauratie
Mariabasiliek te Algiers.

Bron: Persbureau AFP.

zondag 24 juni 2007

Miljoenen Euro’s voor de restauratie van de Mariabasiliek te Algiers

Voor de restauratie van de Mariabasiliek in de Algerijnse hoofdstad Algiers wordt meer dan 5,2 miljoen euro uitgetrokken. Dat heeft de Algerijnse overheid gisteren meegedeeld. Het restauratiefonds bestaat uit gelden van de Algerijnse staat, publieke donateurs en de Europese Unie.

Basiliek Notre Dame d’Afrique te Algiers.
Basiliek Notre Dame d’Afrique te Algiers, Algerije.

PATRIMONIUM

De restauratie zal drie jaar in beslag nemen. Volgens een regeringsvertegenwoordiger steekt de overheid er geld in om "een draagvlak van broederschap te creëren tussen allen die van Algerije houden." Volgens aartsbisschop Henri Teissier van Algiers maakt het katholieke godshuis inmiddels deel uit van het Algerijnse culturele patrimonium.

FRANSE OVERHEERSING

Notre Dame d’Afrique.

De basiliek draagt de naam van haar patrones: Notre Dame d’Afrique, Onze Lieve Vrouw van Afrika. Ze dateert van 1872 toen Algerije nog een departement van Frankrijk was. Na de bittere onafhankelijkheidsstrijd (1954-1962), waarbij honderdduizenden slachtoffers vielen, werd de basiliek vaak beschouwd als een symbool van de Franse overheersing. (Maar dat is anno 2000 verleden tijd)

MOSLIMS

De basiliek wordt niet alleen door katholieken bezocht, ook moslims frequenteren het godshuis. Sommigen vereren daar het zwarte Mariabeeld, waarop te lezen valt: Notre Dame d’Afrique, priez pour nous et pour les musulmans (’Onze Lieve Vrouw van Afrika, bid voor ons en voor de moslims’.