Missionarissen van Afrika.
(witte paters)
(NL).

Zuster Annie Huismans overleden.

donderdag 24 september 2015 door Webmaster


_

In liefdevolle herinnering aan

Zuster Damiani

Annie Huismans


✩ Spaubeek, 3 november 1921
Professie, 15 augustus 1955
† Nuland, 22 september 2015

Lid van de Congregatie van Missiezusters van Onze Lieve Vrouw van Afrika


Op 93-jarige leeftijd is onze medezuster Zr Damiani, tante Annie voor haar nichtjes, van ons heengegaan. Zij heeft ondanks haar slechter wordende conditie toch een hoge leeftijd mogen bereiken.
Zr Damiani kwam uit een liefdevol, sociaal en diep gelovig gezin. Zij was de vierde van zeven kinderen, twee broertjes waren al heel jong gestorven. Ze heeft de Franse taal, die haar later zo goed van pas kwam, geleerd op de kostschool van de Zrs. Ursulinen in België. Haar grote wens was om verpleegster te worden. De roeping voor de missie ontstond op een
missietentoonstelling in 1946, zij werd hier direct door gegrepen. In 1947 trad ze in bij de Witte Zusters en haar eeuwige professie deed ze in augustus 1955.
Na het vormingsjaar in Algiers en haar verpleegstersopleiding in Veghel, kon ze gaan werken in een ziekenhuis in Engeland, waardoor ze meteen de taal leerde.
In 1956 mocht ze dan eindelijk naar het beloofde Afrika. In haar eerste ziekenhuis in Congo kreeg ze al snel de bijnaam ’de lachende zuster’. Vervolgens heeft ze, met onderbrekingen, bijna 30 jaar als leidinggevende in het ziekenhuis in Bukavu gewerkt, vaak onder uiterst moeilijke omstandigheden. Er was gebrek aan van alles, ze moest vluchten vanwege oorlogsgeweld of ze werd zelf ziek. Hierbij was de Heer altijd haar toevlucht. Zoals ze zelf zei: "Ik voel me een dankbaar godskind omdat Hij mij nabij is".
Toen haar moeder honderd werd, keerde ze in 1991 terug naar Nederland. In Spaubeek, haar geboortedorp, ontving ze de gouden eremedaille in de Orde van Oranje Nassau voor haar vele verdiensten voor de zieken en de armen. Haar zorg en kunde heeft ze nog tien jaar lang ingezet voor onze oudere medezusters in België. Daarna mocht ze zelf met pensioen en is ze sinds 2004 woonachtig geweest in Jozefoord in Nuland, waar ze genoot van de rust en de goede verzorging. Damiani bleef echter volop over de Congo praten en over alles wat ze daar had meegemaakt. Ze onderhield nog vele contacten in Afrika en België.
Haar familie was haar zeer nabij, evenals onze vrijwillige mantelzorgsters in Nuland. Dank hiervoor. In vertrouwen dat Zr Damiani nu mag rusten bij haar Heer.


Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 833 / 387287

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Onze overledenen  De activiteit van de site opvolgen Jaar 2015.   ?

Site gebouwd met SPIP 4.2.14 + AHUNTSIC

CC BY-SA 4.0