Homepagina > Onze overledenen > Jaar 2015. > Zuster Johanna Fijt overleden.

Zuster Johanna Fijt overleden.

donderdag 20 augustus 2015, door WebmasterIn liefdevolle herinnering aan

Zuster Irma Fijt


Johanna Petronella Maria

✩ Mierlo-Hout, 14 mei 1921
† Etten-Leur, 14 augustus 2015


Lid van de Congregatie van Missiezusters
van Onze Lieve Vrouw van Afrika.

Net een week voordat we haar 70-ste Professiefeest zouden vieren, is onze lieve Zr. Irma op 94-jarige leeftijd in Etten Leur overleden. De laatste tijd was al erg zwaar voor haar, alsook voor haar omgeving.
Ze is geboren als Johanna, maar werd Janske genoemd, in een gezin met vijf zussen en twee broers, waarvan de oudste Witte Pater is geworden.
Ze hield erg van de zusters op haar lagere school en in het bejaardentehuis, waar ze op 14-jarige leeftijd ging meehelpen. Hier ontstond haar wens om missionaris te worden. Zoals ze zelf zei: “Anderen helpen was mijn leus!”

In 1942 trad ze in bij de Witte Zusters in Esch. Haar noviciaat verliep door de oorlog enigszins rumoerig. Haar eerste Professie deed ze op 1 mei 1945.
Voordat ze later dat jaar vertrok naar Afrika, heeft ze meegeholpen een noodhospitaal in Eindhoven in te richten voor Joden en andere teruggekeerden uit de concentratiekampen.

Het afscheid van haar familie en het vertrek uit Nederland viel haar zwaar. Maar eenmaal in Algiers, genoot zij van haar werk voor de zieken daar.
In 1948 ging ze naar Tanzania. Hier heeft ze, met tussenpozen, tot 1987 op veel verschillende missieposten gewerkt in de huishouding en gaf ze naailes aan Afrikaanse zusters en meisjes en catechese aan kinderen. Zr. Irma was dol op zingen, ook bezocht ze graag de afgelegen dorpen en de melaatsenkampen.

In de jaren dat ze in Nederland terug was, werd ze benoemd voor de communiteit in Sterksel en later als overste van Huize Steenwijk in Vught, waar onze zieke zusters werden verzorgd. Vanaf 1998 is Irma woonachtig geweest bij de Zrs. Franciscanessen van Etten, die haar gedurende al die jaren liefdevol hebben opgevangen, ook toen ze steeds zieker werd.

Irma was een blijde, opgewekte en hartelijke vrouw, die haar leven in dienst heeft gesteld van de Heer en nu in zijn Eeuwigheid mag rusten.