Missionarissen van Afrika.
(witte paters)
(NL).

Zuster Johanna van Lieshout overleden.

zondag 12 juli 2015 door WebmasterIn liefdevolle herinnering aan

Zuster Johanna van Lieshout

✩ Beek en Donk, 5 november 1918
✞ Professie, 1 mei 1942
† Etten-Leur, 9 juli 2015


Lid van de Congregatie van Missiezusters
van Onze Lieve Vrouw van Afrika.

Zr. Johanna was een lieve, warme en wijze vrouw. Verstandig, rustig en nuchter was ze ook. Heel weloverwogen kon zij haar standpunten en gevoelens uiteenzetten. Haar missionaire roeping uitte zich door eengrote dienstbaarheid, trouw en verantwoordelijkheidsgevoel voor haar medezusters, gevoed door haar diepe geloof in de liefde en barmhartigheid van de Heer.

Drie weken geleden werd Johanna, na een lichte hartaanval, opgenomen in het ziekenhuis in Breda. Na een week kon ze weer naar huis, maar ze merkte zelf sterk dat haar krachten waren afgenomen. “Maar ik heb de zegen van boven gekregen”, zei ze, “ik kan nu gaan, het is goed zo.”

Afkomstig uit Beek en Donk en geïnspireerd door de religieuzen op de kostschool in Schijndel, voelde Johanna zich al jong geroepen tot de missie. In 1938 trad ze in, zij schrijft: “Het was een vreemd gevoel afscheid te
nemen van mijn moeder en de hele familie, maar ook een gevoel van hoop en vertrouwen in de toekomst.”

Johanna deed haar eerste geloften in 1942 en ging na haar studies als verpleegster en kraamhulp in 1948 via Algiers naar Tanzania. Daar heeft ze, met tussenpozen, ruim 40 jaar op vele posten in de verpleging gewerkt. Ze
is daar provinciaal overste geweest van de Witte Zusters en tevens generaal overste van de Afrikaanse Congregatie van Zusters van Maria, Koningin van Afrika. Ook is ze regelmatig bij diverse Kapittels geweest in Rome. Tussentijds
is ze 5 jaar overste geweest van de communiteit in Sterksel.

In 1990 is ze voorgoed teruggekeerd naar Nederland en nam zij haar intrek in Biezenmortel waar een communiteit van Witte Zusters samenwoonde met de Zrs. Franciscanessen. Toen later het huis gesloten werd, vertrokken zij samen naar Etten-Leur.

Wij danken de Zrs. Franciscanessen van Etten, hun personeel en dat van Avoord, voor hun liefdevolle verzorging en toewijding gedurende vele jaren. Lieve Johanna, we zullen je enorm missen. Rust in vrede bij de Heer.


Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 957 / 387161

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Onze overledenen  De activiteit van de site opvolgen Jaar 2015.   ?

Site gebouwd met SPIP 4.2.14 + AHUNTSIC

CC BY-SA 4.0