Missionarissen van Afrika.
(witte paters)
(NL).

Pater Jo Heuves overleden.

maandag 19 augustus 2013 door Webmaster

In medeleven en dankbare herinnering,

delen wij U mede dat

Jo Heuves
(Johan Gerhard),

van de Missionarissen van Afrika
- Witte Paters,

_
op 17 augustus 2013 is overleden.


_


Jo werd geboren op 30-4-1930 te Heino. Om missionaris te worden volgde hij de opleiding in onze vormingshuizen van Sterksel en Santpoort, Esch bij Boxtel, ’s-Heerenberg, en Totteridge in Engeland waar hij zich op 6-7-1959 door een missionaris eed verbond aan onze Sociëteit. Hij werd tot priester gewijd op 2-2-1960 te Tilburg.

Jo had een gezond en zeer praktisch oordeel; hij voorzag wat gedaan moest worden en organiseerde dat dan methodisch. Hij was een doorzetter en harde toegewijde werker, steeds bereid een dienst te verlenen. Hij wilde geen tijd verliezen en was steeds met iets bezig, met oog voor detail. Graag bleef hij op de achtergrond. Hij drong zichzelf niet op. Jo hield van sport; in zijn studentenjaren speelde hij voetbal, basketbal en tennis.

In september 1960 vertrok hij naar Malawi, naar het bisdom Mzuzu, benoemd voor de parochie Katete om er eerst de cultuur en de Chitumbuka taal te leren, en daarna pastoraal werk te verrichten. Hij was er actief en toegewijd.

In oktober 1962 verhuisde hij naar de parochie Nkhamenya. Hij was geïnteresseerd in zijn
werk en had goede relaties met de bevolking, en kon goed overweg met onderwijzers en andere meer opgeleiden die dan ook vaak met hem kwamen praten.

In januari 1965 werd hij de Algemene Econoom van het bisdom. Hij stond steeds klaar om iedereen met open armen te ontvangen, maar was recht door zee. Hij had een nuchtere kijk op de karakters van de mensen met wie hij te doen had, was wel oprecht met hen begaan, behalve wanneer hij door had dat men hem aan het misleiden of bedriegen was. Iemand die hem goed kende schreef: “Jo kon dan ook zonder omwegen de zaak klaar en helder naar voren brengen”.

Na twee jaar werd hij in mei 1967 Rector van het voorbereidend klein seminarie van Rumphi. Hij had er een goed contact met de andere leraren, met de rest van het personeel, en met de studenten. Ook hier weer: recht door zee en géén vriendjes politiek.

Jo van hield ervan, zowel als rector als toen hij econoom van het bisdom was, om de verschillende feesten goed te vieren. Die werden dan met zorg voorbereid, en mochten dan ook gerust wat extra kosten.

In Februari 1970 ging hij voor anderhalf jaar op ziekteverlof naar Nederland. Terug in Malawi was hij een half jaar pastor in de parochie Mzimba. Daarna werd hij weer door de bisschop gevraagd om Algemeen Econoom van het bisdom te worden. Hij deed dit 10 jaren en vanaf oktober 1982 was hij nog eens 6 jaren econoom van het klein seminarie van Rumphi. Het toont hoezeer bisschop Jobidon Jo waardeerde.
Jo wist wat er in het bisdom omging. Al heel vroeg kreeg hij last van reuma en hartproblemen; hij leerde met die beperkingen omgaan, en was niet kleinzerig.

In december 1988 ging hij naar het huis van de Regionale Overste in Lilongwe, bisdom Lilongwe, om er te helpen met allerhande administratieve en financiële zaken. Daarbij droeg hij de pastorale zorg voor de Engels sprekende gemeenschap bestaande uit vooral ambassade personeel en ontwikkelingswerkers. Hij deed de zondagsdienst, had veel informele contacten, en ging voor als priester bij bijzondere gelegenheden.

Hij bereidde zijn preken goed voor, en was niet bang een mening naar voren te brengen, waar niet iedereen het me eens was. Iemand die hem goed kende schreef: “Hier was Jo weer Jo. Waarom problemen verzwijgen die iedereen kent maar niet durft aan te pakken? Eerlijkheid én met de mensen én met de overheid is dan ook een groot onderdeel van het evangelie.

Jo schreef in mei 1999: “Daar zijn dagen dat ik alles kan, maar ook dagen dat het niet zo goed gaat”. In augustus van dat jaar kwam hij voor goed terug naar Nederland.

Na een jaar rust en aansterken in onze gemeenschap in Vaassen, vestigde hij zich in december 2000 in onze gemeenschap die de parochie Lage Mierde bedient. Jo werd er Rector van het Bejaardenhuis “Lindenhof” tot juli 2002.

Toen verhuisde hij naar onze gemeenschap in Heythuysen. Hij bleef veel last houden van reuma, en in 2012 had hij ook nog maar 37% capaciteit van zijn longen.

Voor zijn ontspanning trok hij er graag op uit met zijn elektrische fiets, en keek met plezier naar voetbalwedstrijden op de TV. In gezelschap was hij een gezellige causeur.
Begin januari 2013 werd hem verteld dat hij een ernstige ziekte had. Na twee dagen antwoordde hij iemand: “Ik heb slecht geslapen. Als ik het eenmaal verwerkt heb, zal ik weer beter slapen”. Daarna leek hij inderdaad weer zijn oude zelf.

Op 17-8-2013 is hij in zijn appartement rustig overleden.

Op Donderdag 22 Augustus om 14.30 uur nemen we afscheid van hem in de kapel van St. Charles te Heythuysen. Daarna zullen we Jo begeleiden naar zijn laatste rustplaats.

Correspondentieadres:

Fam. Hoonhorst-Heuves
Pr. Bernhardstraat 4
8141 EM HEINO

Namens de Witte Paters
Pater Wim Wouters
Modestusstraat 20
5101 BP DONGEN


Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 1299 / 387161

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Onze overledenen  De activiteit van de site opvolgen Jaar 2013.   ?

Site gebouwd met SPIP 4.2.14 + AHUNTSIC

CC BY-SA 4.0