Missionarissen van Afrika.
(witte paters)
(NL).

Pater Louis Degenhart overleden.

dinsdag 13 augustus 2013 door Webmaster

Dankbaar gedenken we

Pater Louis Degenhart,

Carolus Ludovicus Johannes

Missionaris van Afrika
Witte Paters,

1920 — 2013


_


Louis werd geboren op 11 september 1920 te Amsterdam. Om missionaris te worden begon hij op ons klein seminarie te Sterksel, maar in 1939 verliet hij het in de 5e klas (vanwege overspanning) op 19 jarige leeftijd, en moest in militaire dienst. Hij streed in de slag rond Ypenburg waar vele doden vielen, en ontving daarvoor het Oorlog Herinneringskruis met de Gesp. In 1941 keerde hij toch terug om Sterksel af te maken, en impressioneerde de anderen door zijn leeftijd en zijn rijzige statige gestalte. Hij vervolgde zijn vorming in St.Charles bij Boxtel, en ’s Heerenberg, waar hij zich op 9 april 1948 door een eed van trouw verbond aan onze Sociëteit, en waar hij op 11 juni 1949 priester werd gewijd.

Louis was een doorzetter voor wat hij echt wilde, een onafhankelijke denker, en methodisch. Vanwege zijn overspanning op 19 jarige leeftijd is hij zich sterk gaan beheersen en kwam hij afstandelijk over. Tijdens zijn vorming wenste men hem wat energieker te worden. Hij was iemand waar je van op aan kon, steeds klaar om een dienst te bewijzen. Hij hield van muziek, en speelde vrij goed piano en harmonium. Begin 1946 kende hij al typen en stenografie.

Hij werd meteen benoemd voor ons klein seminarie te Sterksel, en terwijl hij 20 lessen per week gaf, waarvan 6 gymnastiek, studeerde hij MO.A Engels te Tilburg. Hij gaf goed les; wel gaf zijn uitgestreken gezicht hem de bijnaam “Stalen Christus”. In 1953 ging hij naar Cambridge, en haalde er in december dat jaar het Certificate of Proficiency. Daarna begon hij les te geven op ons klein seminarie te Santpoort, en tezelfdertijd te studeren voor MO.B Engels. In 1955 verhuisde hij weer naar Sterksel.

In 1956 werd Louis benoemd voor Noord Rhodesië, het huidige Zambia, in het bisdom Abercorn voor parochie pastoraat. Het idee was om hem eerst van nabij in kontakt te brengen met gezinnen en het dagelijkse leven, om beter de achtergrond te begrijpen van de jongeren die hij later les zou geven op het klein seminarie. Hij begon in Katibunga om de Bemba taal te leren, en ging toen naar Mulilansolo.
Het was een opwindende tijd: Methodisten, Presbyterianen, en Afrikaansgestichte kerk gemeenschappen zoals die van Lenshina, waren reeds hard aan het missioneren, en politieke groeperingen waren overal aktief om te werken voor onafhankelijkheid. In maart 1957 schrijft Louis: “Ik mag ondervinden dat degene die alles verlaat, het honderdvoudige terug ontvangt”.

In 1958 werd hij benoemd voor de archieven van ons generalaat in Rome. In oktober 1960 keerde hij terug naar Zambia en werd er leraar Engels op het klein seminarie van Kantensha, met zoals gewoonlijk ettelijke andere bijbaantjes. Eind mei 1967 kwam hij naar Nederland met ernstige maagklachten, waar hij al zo’n 8 jaar af en aan mee kampte. Na een geslaagde operatie aan zijn maag, en later aan zijn benen, ging hij in juli 1968 weer graag terug naar Zambia. Maar een jaar later, 5 oktober 1968, moest hij om gezondheidsredenen voor goed terugkomen naar Nederland.

Op 15 november 1968 werd Louis leraar op de MAVO in Den Haag, en ging hij assistentie verlenen in 2 parochies (Christus Koning en Marlot). Hij was gaan wonen bij zijn zus Ans, die er liefdevol op toezag dat Louis aansterkte, en een oogje in het zeil bleef houden op zijn gezondheidstoestand. Zij zorgde ook voor al zijn zakelijke aangelegenheden. In hun appartement hadden zij een gebedsruimte ingericht. Hij gaf graag les, en voelde zich meer betrokken bij het schoolleven met al het extra werk dat het met zich meebracht, dan met de pastorale werkzaamheden. Toch hield hij zich in de parochie bezig met het jongerenkoor, leidde gebedsleiders op voor woorddiensten, en ging er vele zondagen voor in de Eucharistie met een overweging.

Als jongeman speelde hij piccolo (een korte dwarsfluit); toen hij teruggekomen was uit Afrika ging hij accordeon spelen omdat dat zo’n gezellig instrument was wat je overal kon spelen. Via zijn zus ging hij dat ook spelen in de harmonie van het Ministerie van Landbouw.

Op 11 september 1982 ging Louis met de VUT, 62 jaar oud, maar blijft assistentie verlenen in de parochies op vrijwillige basis. Hij nam regelmatig deel aan de Regio bijeenkomsten, en wanneer hij zich sterk genoeg voelde voor een langere reis, deed hij mee aan feestdagen van onze sector, en was hij er voor begrafenissen in Heythuysen. Hij was zeer belezen, en samen met zijn zus had hij een abonnement op concertuitvoeringen. Toen zij 18-8-2004 overleed, bleef Louis in hun appartement wonen, en een aangetrouwde achterneef was zo goed om zijn zakelijke belangen te behartigen.

In 2009 deed hij nog ochtend gymnastiek, en ging op zijn hoofd staan met de benen in de lucht! Bij de viering van het 60 jarig jubileum van zijn wijding in juni 2009 was hij meer dan 40 jaar actief binnen de parochie. Toen assisteerde hij nog in de kerk van Marlot en in Huize Waalsdorp.

Half 2010 brak hij een heup en na het ziekenhuis ging hij naar het verzorgingshuis Prinsenhof in Leidschendam. Op 27-1-2011 nam hij zijn intrek in St.Charles te Heythuysen; hij was toen veel verzwakt en gebonden aan een rolstoel, las nog wat, en luisterde veel naar muziek. Op de avond van 12 augustus 2013 is hij in zijn appartement rustig overleden.

Een medebroeder die hem goed gekend heeft, schreef: Zijn bescheidenheid heeft me altijd getroffen. Zijn toewijding aan hem gevraagde taken. Zijn evenwichtige betrokkenheid op het leven. Hij drukte zich altijd terughoudend uit, gaf nooit de indruk iets door te willen drijven. Hij straalde rust uit en wekte vertrouwen.

Op vrijdagmiddag 16 Augustus 2013, hebben wij hem ten ruste gelegd op onze begraafplaats, na een uitvaartdienst in de kapel van St. Charles, Op de Bos 2, Heythuysen.

Namens zijn familie
Fam. L.A.J. Simons
Donizettistraat 105
2901 KD Capelle a/d IJssel

Namens de Witte Paters
W. Wouters m.afr. (Sector overste)
Modestusstraat 20
Postbus 118
5100 AC Dongen.


Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 1482 / 387161

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Onze overledenen  De activiteit van de site opvolgen Jaar 2013.   ?

Site gebouwd met SPIP 4.2.14 + AHUNTSIC

CC BY-SA 4.0