Homepagina > Onze overledenen > Jaar 2013. > Zuster Anne Katrien overleden.

Zuster Anne Katrien overleden.

maandag 12 augustus 2013, door Webmaster

Zuster Anne Katrien
In liefdevolle herinnering aan

Zuster Anne Katrien
( Jeannette van Ool )

✩Waalre, 31 augstus 1932 — † Boxtel, 11 augustus 2013

Lid van de Congregatie van Missiezusters van
Onze Lieve Vrouw van Afrika.

Na een lang en vruchtbaar missionarisleven van ruim 45 jaar in Rwanda, is onze lieve en toegewijde Anne Katrien na een slopende ziekte overleden.
Van jongs af aan had ze geleerd om te werken en zich te geven voor anderen. Ze kwam uit een gelovig gezin met drie zussen en twee broers. Ze trad in op 3 juni 1957 bij de Witte Zusters en deed haar eerste Professie op 15 augustus 1959.

Ze voelde zich geraakt en gezonden om missionaris te zijn, ook al was ze “van nature bang van alles”. Haar motto was: “Ieder mens wordt bemind door God, dat moet je niet alleen zeggen, maar vooral ook laten zien! “ Deze opdracht heeft zij ten volle vervuld.

In Rwanda heeft Anne Katrien als catechist gewerkt in scholen en parochies, met veel aandacht voor de lichamelijke en materiele noden van de mensen. Ten tijde van de genocide heeft ze noodgedwongen het land moeten verlaten. Later na haar terugkeer in 1995, werkte ze in de enorme gevangenis van Kigali. Hier gaf ze moedig getuigenis in woord en daad van haar liefde voor Jezus Christus en het samen werken aan het Rijk Gods. Zoals ze zelf schreef: “Imana irahali, de Heer is hier, ik moest alleen ontdekken waar Hij was”.
Anne Katrien was heel trots op de Rwandese naam die ze van de gevangen vrouwen en meisjes had gekregen: Nzabagwinyuma, oftewel “Ik zal pas vallen, als jullie allemaal gevallen zijn”.
Ook na haar definitieve terugkeer in 2010 naar Nederland, is Anne Katrien altijd met haar hart in Rwanda gebleven.

De bijna 3 jaar dat ze in de communiteit van Molenwiek heeft gewoond, heeft Anne Katrien zich ingezet voor vluchtelingen en asielzoekers, de palliatieve zorg en de (anti-)slavernij in heden en verleden. Ze was begaan met iedereen en haar hart werd geraakt door elke kreet en misstand in de wereld. Soms ging dit ten koste van zichzelf. Haar medezusters zullen haar zeer missen.

Portfolio