Missionarissen van Afrika.
(witte paters)
(NL).

Broeder Tinus Berends overleden.

donderdag 29 december 2011 door Webmaster

In medeleven en dankbare herinnering
delen wij U mede dat

Tinus (Martinus Wilhelmus) Berends
(Broeder Timotheus)

Missionaris van Afrika (Witte Broeder)

op 28 december 2011 is overleden.

_


Tinus werd geboren op 21 augustus 1932 te Lathum, gem. Angerlo. Om missionaris te worden volgde hij de opleiding in onze vormingshuizen van St.Charles bij Boxtel, en ’s-Heerenberg, waar hij zich op 6 augustus 1953 door de missionariseed verbond aan onze Sociëteit.
Tinus had een gezond oordeel en een sterke wil. Hij was een doorzetter en harde werker, die graag een dienst bewees. Hij zag wat er gedaan moest worden. Hij was zeer bescheiden van aard, opmerkelijk zwijgzaam, maar genoot van een huisgemeenschap. Hij had een opvallend mooi handschrift. Een broer van zijn Moeder was missionaris op de Cook-eilanden.

In september 1953 ging hij naar Marienthal, Luxemburg, voor twee jaar voortgezette vorming en training in technische vakken; daarna werkte hij daar drie jaar op onze boerderij. Hij deed dat werk graag en tot voldoening van allen. Vanaf augustus 1958 was hij lid van de bouwgroep op ons klein seminarie in Sterksel, en deed dat met grote toewijding.

Op 29 september 1959 vertrok hij naar Tanzania, Kipalapala, het groot seminarie voor theologie voor bijna heel Tanzania. Hij werd er belast met de boerderij en tuin, en met de technische dienst. Er was nogal veel te repareren, want zei hij: “Jonge mannen zijn niet zo voorzichtig!” Met de studenten zelf had hij eigenlijk weinig contact. Hij leefde er samen met een tiental stafleden, aanvankelijk allen Witte Paters; in de jaren 70 waren er nog vijf Witte Paters en de rest Tanzaniaanse bisdompriesters. In die tijd verkreeg hij de Tanzaniaanse licentie voor elektrische bedrading.
Zijn regionale overste schreef 4 februari 1967: “Alle medebroeders mogen hem graag”. En zowel de Tanzaniaanse als de missionariszusters waren erg dankbaar voor al het werk wat hij voor hen deed. Zijn standaard antwoord was vaak: “Sawa tu!”, wat betekent: “Ja hoor, het is goed zo”.

Vanaf 2 september 1978 werkte hij enige maanden op de Kipalapala drukkerij van de bisschoppenconferentie, vooral voor het onderhoud van de persen. Deze was opgericht door de Witte Paters, en werd toen Tinus er was geleid door onze medebroeder Coen Swennen, die een groep Tanzaniaanse Benediktijnen aan het opleiden was om het van hem over te nemen.
In 1979 werkte hij een jaar in de technische dienst van het ziekenhuis in Sengerema, bisdom Mwanza, dat geleid werd door de Nederlandse Broeders van Johannes de Deo. Hij hield zich vooral bezig met reparaties en het aanleggen van elektriciteit.

Vanaf 1980 leefde en werkte Tinus een tiental jaren in Kalwande, bisdom Mwanza, in het Kerkelijke Nationale Ontwikkelingscentrum, opgericht door onze medebroeder Kees Dielemans. Deze trok er een vijftal lekenmissionarissen voor aan met beroepen als architect, bouwkundige, monteur, waterbouwkundige, die in gemeenschap leefden, ter plaatse Tanzaniaanse vakgenoten trainden, en met hen het land in trokken voor werkzaamheden op hun vakgebied. In 1985 opende MIVA (Missie Verkeersmiddelen Aktie) er een nationaal depot van reserve onderdelen voor auto’s en motoren.
Het werk van Tinus bestond vooral uit rondtrekken, weken, soms maanden, zelfs een heel jaar om in Kibara, bisdom Musoma, logerend bij Poolse priesters om in het door Witte Zusters opgerichte ziekenhuis de watervoorziening te vernieuwen. In Bigwa, bisdom Morogoro, vernieuwde hij in het Unitas Bezinning Centrum de watervoorziening en elektriciteit. Verschillende malen was hij in Kahangala, onze filosofische opleiding voor toekomstige Witte Paters, voor het vernieuwen van de watertoevoer en voor diverse reparaties.
Hij reed overal naar toe in zijn Land-Rover, waarin hij een grote gereedschapskist had met werktuigen voor water en elektriciteit. Commentaar van Tinus: “Al dat reizen, ik had er niks op tegen”. Wat hij niet zo prettig vond was om dan telkens in een andere gemeenschap te zijn.

Vanaf de beginjaren 90 leefde en werkte Tinus een tiental jaren in Kabanga, bisdom Kigoma. Hij leefde in een gemeenschap van vijf medebroeders en verzorgde de technische dienst, vooral voor water en elektriciteit.

Vanaf 12 mei 2001 leefde en werkte hij een tiental jaren in het Witte Pater hostel in de hoofdstad Dar es Salaam. Hij was er voor de technische dienst, en reed ook vaak medebroeders naar en van het vliegveld, en voor zaken in de stad. Hij vond de sfeer in huis gezellig, met veel bezoekers.
De laatste maanden van 2009 kreeg hij last van ooginfecties en zwakke benen vanwege problemen met de bloedsomloop. In januari 2010 kwam hij naar Nederland voor behandeling, en samen met hem werd besloten dat het voorgoed zou zijn, zodat hij op 29 april dat jaar verhuisde van Dongen naar Heythuysen. Daar trof hij onder meer elf medebroeders aan, die ook in Tanzania hadden gewerkt.
Zijn hart bleef trekken naar Tanzania. In zijn gesprekken kwamen vanzelf Swahili-uitdrukkingen voor, zelfs in de gesprekken met verzorgenden in Heythuysen. En tot op het laatst hielp hij nog studenten met schoolgeld.
Graag zat hij bij de voordeur om het komen en gaan van bewoners en bezoekers gade te slaan. Toen hij een elektrische rolstoel kreeg kon hij ook buiten er op uit trekken. Begin november 2011 nog zagen wij hem met een brede grijns van de straatweg komen rijden. Enige weken later ontwikkelde hij een resistente infectie aan zijn voet. Het viel iedereen op hoe geduldig hij al zijn gezondheidsproblemen verdroeg. Hij is rustig in zijn appartement overleden op 28 december 2011.

Namens zijn familie en medebroeders nodig ik u uit deel te nemen aan de Eucharistieviering om hem te gedenken op zaterdag 31 december om 14.30 uur in de kapel van Huize St. Charles, Op de Bos 2, 6093 NC Heythuysen, en hem daar te ruste te leggen op ons kerkhof.

“Niet die tegen mij zeggen: Heer, Heer, …
maar die de wil doen van mijn Vader”.
Mt.7,21

Familie Berends

Jan Mol M.Afr.
Gedelegeerde overste Nederland
Modestusstr. 20, 5101 BP Dongen


Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 1739 / 387161

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Onze overledenen  De activiteit van de site opvolgen Jaar 2011.   ?

Site gebouwd met SPIP 4.2.14 + AHUNTSIC

CC BY-SA 4.0