Missionarissen van Afrika.
(witte paters)
(NL).

Pater Jan Geertman overleden.

maandag 31 oktober 2011 door Jan Mol M.Afr.

In medeleven en dankbare herinnering
delen wij U mede dat

Jan (Bob) Geertman,

Joannes, Nicolaus, Antonius,

Missionaris van Afrika - Witte Pater,

op 29 oktober 2011
is overleden.


Bob werd geboren op 2 december 1917 te Rotterdam. Om missionaris te worden volgde hij de opleiding in onze vormingshuizen van Sterksel, Boxtel en ’s-Heerenberg, waar hij zich op 22 mei 1947 door de Missionariseed verbond aan onze Sociëteit en waar hij op 11 april 1948 priester werd gewijd.

Bob deed de HBS en een cursus boekhouden. Voor zijn jaar dienstplicht koos hij voor de bereden veldartillerie. Hij werkte een jaar op de boekhouding van de BATA schoenfabriek te Best, en werd in augustus 1939 opgeroepen voor de mobilisatie. Na de capitulatie op 14 mei 1940 ging hij weer werken bij BATA. Al tijdens de mobilisatie had hij het besluit genomen om missionaris van Afrika te worden, en was hij begonnen met privé lessen Latijn.
Vanaf april 1941 zette hij die voort op ons klein seminarie te Sterksel, en begon de filosofie in september van dat jaar. Bob was toen 23 jaar oud. In augustus 1943 op het einde van zijn filosofie moest hij zich tot zijn schrik melden om als krijgsgevangene afgevoerd te worden naar Duitsland. Bij de keuring liet men hem tot zijn opluchting gaan.

Bob was vastberaden en beheerst, een harde werker. Ongecompliceerd, behulpzaam, een ware optimist. Hij had een gouden hart; zag steeds het goede in mensen. Hij was goed gezien onder de confraters en had een brede interesse; hij speelde piano en had een talenknobbel.

In maart 1949 vertrok Bob naar Mali, West Afrika, en was werkzaam in de parochies Kayes, Kakoulou, en Guéné-Goré. Het eerste werk was plaatselijke pastorale werkers (Catechisten) vormen. De bevolking was praktisch geheel Moslim gezind. Hij was er zó goed gezien dat de catechist aan de regionale overste vroeg om meer missionarissen uit Nederland te laten komen!
In april 1957 werd benoemd voor onze procuur te Rotterdam. Vanaf augustus 1958 studeerde hij een jaar Kerkgeschiedenis op de universiteit van Nijmegen, en gaf hierna daarin les op onze filosofie-opleiding, terwijl hij rector was van de MSOLA in St. Monica te Esch. In juli 1961 wordt hij overste van onze procuur in Boxtel.

In november 1965 ging Bob terug naar Kayes en trok er iedere week 3 tot 4 dagen op uit. Bij tijden is het 45° in de kamers, en slapen ze buiten op het terras. Zijn regionale overste schrijft: “Bob heeft goede relaties met iedereen”. Van maart 1972 tot juli 1976 was hij Assistent Regionaal en woont te Bamako.
In januari 1977 wordt Bob overste van de communiteit van ons Generalaat in Rome. Daar komt hij in kontakt o.a. met de San Egidio-gemeenschap. In juli 1981 keerde hij terug naar Mali. Na 2 maanden herhalingskursus voor het Bambara in ons taalcentrum, begon hij weer in Kayes. Zijn taak was het bezoek aan gezinnen, zieken en gevangenen, en de zorg voor de politie, marechaussee, en militairen.
Precies op zijn 65e, 2 december 1982, schreef hij dat hij vanwege oververmoeidheid naar een rustiger parochie (Kita) ging. Daar verzorgde hij de verspreiding van het dagblad “Afrique Nouvelle”, legde waardevolle contacten met Moslims van de overheid en het zakenleven, en vierde de Eucharistie aan huis bij zieken en bejaarden.

In maart 1986 kwam Bob voorgoed naar Nederland, zoals hij schreef: ”Na een prachtleven in Afrika”. In december werd hij rector van de MSOLA in St.Monica, aanvankelijk vanuit het provincialaat te Boxtel, vanaf augustus 1987 vanuit onze gemeenschap in Den Bosch. In die tijd leerde hij ook Nederlands aan immigranten en deed dienst als tolk voor hen op de rechtbank. In 1996 verving hij 2 maal 3 maanden de pastor voor de pelgrims van onze St. Anne basiliek in Jeruzalem.
Bij zijn gouden jubileum in april 1998 kon hij zeggen: “Mijn leven is mooi geweest”.

Augustus 1997 ging Bob op rust in onze gemeenschap in Tilburg, en juli 2002 in Heythuysen. Hij was gezellig in de gemeenschap; steeds een heer; hield van wandelen en fietsen; en genoot van zijn sigaartje tot bijna op de laatste dag. In de loop van 2010 kreeg hij steeds meer moeite met lopen en werd vergeetachtig. Op 29 oktober 2011 is hij rustig overleden in het bijzijn van een broer en de echtgenote van zijn oudste broer.

Namens zijn familie en medebroeders nodig ik u uit deel te nemen aan de eucharistieviering om Bob te gedenken op woensdag 2 november 2011 om 14.30 uur in de kapel van St. Charles, Op de Bos 2 te (6093 NC) Heythuysen, en hem te ruste te leggen op ons kerkhof aldaar.

Teksten gekozen door Bob zelf:

“Heer U weet alles, U weet dat ik van U houd.” - Joh. 21, 17

“Met geduld en opgeruimdheid, God altijd dankend voor alles.” - Kol. 3, 7

Familie Geertman

Jan Mol M.Afr.
Gedelegeerde overste Nederland
Modestusstr. 20,
5101 BP Dongen


Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 1710 / 387287

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Onze overledenen  De activiteit van de site opvolgen Jaar 2011.   ?

Site gebouwd met SPIP 4.2.14 + AHUNTSIC

CC BY-SA 4.0