Homepagina > Onze overledenen > Jaar 2009. > Pater Jacob de Wit, Missionaris van Afrika - Witte Pater.

Pater Jacob de Wit, Missionaris van Afrika - Witte Pater.

dinsdag 27 januari 2009, door Webmaster

Pater Jacob de Wit.


In medeleven en dankbare herinnering delen wij U mede dat
Pater Jacob de Wit, Jacobus Johannes, Missionaris van Afrika - Witte Pater - op 23 januari is overleden.


Jacob werd geboren op 21 november 1915 te ’t Zand (NH). Om missionaris te worden volgde hij de opleiding in onze vormingshuizen van Sterksel, St.Charles te Boxtel, Maison Carrée, in Algerije en ’s-Heerenberg. Daar legde hij op 5 juni 1941 zijn missionariseed af en werd er op 30 mei 1942 priester gewijd. Zijn zus Rika werd Missiezuster van O.L.Vr. van Afrika (Witte Zusters) en zijn broers Cor, Albert, en Piet volgden hem in de Sociëteit.

Tijdens de oorlogsjaren was Jacob werkzaam in de parochie van Breezand en vertrok op 20 mei 1946 naar het bisdom Sumbawanga in Tanzania en werd benoemd voor de parochie Urwira. Jacob was een harde werker, ordelijk, met een hoog plichtsbesef, soms boven zijn krachten. Hij kon rechtlijnig zijn, was wilskrachtig, zich niet ontziend, gedienstig, met een groot hart en aanstekelijk enthousiasme. Leidinggevenden moesten hem meer intomen dan stimuleren.

In 1948 verhuisde hij naar Mpanda voor pastoraal werk Na een jaar kwam hij ziek terug naar Nederland en werd een jaar behandeld in het sanatorium De Klokkenberg te Tilburg.
In april 1951 werd hij secretaris van de provinciaal, en vanaf augustus 1952werkte hij als propagandist van de Witte Paters in Zuid-Nederland. Hij trok door stad en land breidde er het aantal (400) “zelatrices