Missionarissen van Afrika.
(witte paters)
(NL).

Pater Jan Franse overleden.

dinsdag 24 oktober 2017 door Webmaster

In medeleven en dankbare herinnering delen wij u mede dat

Jan Franse

Johannes Wilhelmus Nicolaas Frederik

Missionaris van Afrika - Witte Pater,
is overleden.

Jan werd geboren op 15 februari 1938 te Eindhoven. Op 28 juni 1964 werd hij lid van de Sociëteit van Missionarissen van Afrika door het afleggen van de missionariseed in Heverlée (België). Het jaar daarop werd hij priester gewijd in Roosendaal, op 30 juli 1965.
In december 1964 vertrok Jan naar Tanzania, een land waar hij 29 jaar lang zou leven en werken. Zijn eerste bisdom was dat van Sumbawanga, waar hij werkte in een viertal parochies: Chala, Matai, Ulumi en Karema.

In 1975 ging Jan naar het bisdom Mwanza voor het ziekenapostolaat in het Bugando ziekenhuis. Hij volgde daarvoor een 3 maanden durende cursus in Moshi om te leren hoe om te gaan met zieken en een teken van hoop en troost voor hen te zijn. In 1982 bracht een nieuwe benoeming hem naar de bisschopsstad Kigoma waar hij pastor werd van het regionale ziekenhuis.

In 1983 kwam Jan op ziekteverlof naar Nederland, en werd er besloten dat hij er zou blijven. Hij verbleef 4 jaar in onze communiteit in Breda. Vandaar uit begeleide hij als pastor regelmatig reizen georganiseerd door de Zonnebloem en het Rode Kruis. Ook vergezelde hij pelgrimsreizen naar Beauraing en Lourdes. Vervolgens verhuisde Jan naar onze communiteit in Den Bosch waar hij gedurende 11 jaar Pastor was van het verpleeghuis “Oosterhof”.

In 1999 kwam Jan in Heythuysen wonen. Gedurende de 18 jaren dat Jan in Heythuysen woonde, was hij actief in de liturgie voor de gemeenschap. Vanwege zijn gezondheid moest Jan steeds meer van zijn activiteiten opgeven, ook al waren deze kleinschalig. Hij leidde een rustig leven en was blij met de zorg en de verzorging die hij kreeg. Op 14 oktober 2017 werd Jan plotseling opgenomen in het ziekenhuis in Weert waar hij op 23 oktober in alle rust is overleden.

Zijn leven overziend volgde hij Jezus vooral, zoals Jan zelf eens zei:

Alles mogen ze van mij vergeten, behalve dat ik leefde en werkte vanuit:
“Verheugt u omdat uw namen staan opgetekend in de hemel”.
Lukas 10,20.Op vrijdag 27 oktober 2017 zullen we om 14:30 uur afscheid nemen van Pater Jan Franse in een uitvaartdienst in de kapel van Huize St. Charles in Heythuysen en hem ter ruste leggen op ons kerkhof aldaar.

Namens de familie

Wil Franse en Piet van de Ven
Europalaan 132
5623 AA Eindhoven

Namens de Witte Paters
Jozef de Bekker
Op de Bos 2
6093 NC Heythuysen

De Heer zegt: “Ik ben de verrijzenis en het leven”. Al wie gelooft in mij (d.w.z. zijn hart geeft) zal leven in eeuwigheid (genoteerd door Jan op 25 juni 2017)


Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 697 / 387161

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Onze overledenen  De activiteit van de site opvolgen Jaar 2017.   ?

Site gebouwd met SPIP 4.2.14 + AHUNTSIC

CC BY-SA 4.0