Homepagina > Onze overledenen > Jaar 2016. > Zuster Josina van de Wiel overleden

Zuster Josina van de Wiel overleden

dinsdag 12 juli 2016, door Webmaster


In liefdevolle herinnering aan
Josina van de Wiel

* Nieuwkuijk, 1 mei 1924
† Nuland, 8 juli 2016
Professie, 25 oktober 1953

Lid van de Congregatie van Missiezusters van Onze Lieve Vrouw van Afrika
Op 92-jarige leeftijd is onze Josina na een kort ziekbed rustig overleden op haar kamer in Sint Jozefoord, in het bijzijn van twee van haar medezusters. De laatste tijd heeft ze veel in moeten leveren.
Josina kwam uit een hardwerkende, gelovige en gemoedelijke boerenfamilie met zeven kinderen, waarin veel toewijding, liefde en zorg voor elkaar was. Men had een hechte band met elkaar. Toen Josina naar de huishoudschool van de boerinnenbond ging en vandaaruit een retraite volgde, vlamde haar missieroeping op. Dit zorgde voor nogal wat beroering bij haar ouders en familie. Waarom helemaal naar Afrika? En wie moet er straks voor ons zorgen? Uiteindelijk verliet Josina toch haar dorp en familie en trad ze in bij de Witte Zusters.

Na haar eerste professie in oktober 1953, vertrok ze naar Algiers voor verdere vorming en ruim anderhalf jaar later werd ze benoemd voor Sumve in Tanzania. Ernstige rug- en darmklachten speelden haar parten en na meerdere operaties in Afrika en Nederland, keerde ze terug naar Tanzania, ook al bleef ze pijn houden in haar been. In Bukumbi en Mwanza deed ze de huishouding, ging op zieken- en huisbezoek en gaf naailes aan vrouwen en meisjes. Later gaf ze ook catechese les, deed ze sociaal werk en begeleidde ze vrouwenclubs in Mwanza, Kigoma en Bukumbi.
Haar mooiste tijd had ze in Bukumbi aan de catechistenschool waar ze de vrouwen van de catechisten lesgaf en voor de kinderen zorgde. Hier kwam haar kennis en missie ijver tot volle ontplooiing. Ook in de catechistenschool in Ndala had ze een mooie tijd. Daar was haar bijnaam Mama Uji (= pap) omdat ze dagelijks extra pap liet koken voor de ondervoede kinderen.

In 1984 werd ze benoemd voor het moederhuis in Rome als portierster. Hier leerde ze Italiaans en had veel kontakten met medezusters werkzaam in de Afrikaanse missieposten. Tot haar grote vreugde mocht ze in 1988 terug naar Tanzania voor pastoraal werk in Mbeya/Itumba. Door een auto-ongeluk moest ze helaas terug naar Nederland, wat haar moeilijk viel. “Veel bidden en werken” en de zorg voor haar medezusters hielpen haar erdoorheen. “Belangeloze liefde, je overgeven aan Christus en iedere dag opnieuw beginnen”, was haar motto.
Eind 2003 ging ze samen met enkele medezusters naar Sint Jozefoord in Nuland, waar de zorg en de rust haar goed deden. Ondanks haar toenemende blindheid en andere gezondheidsproblemen, was ze goed op de hoogte van het dagelijkse nieuws en genoot ze van het creatief bezig zijn en haar luisterboeken. We zijn blij dat haar verder lijden bespaard is gebleven. We vertrouwen onze lieve Josina toe aan het Eeuwig Leven bij de Heer, dat zij moge rusten in Vrede.