Homepagina > Nederland > Nieuws Archief > Laatste nieuws uit Mali. (dec. 2012)

Laatste nieuws uit Mali. (dec. 2012)

woensdag 5 december 2012, door Webmaster

LAATSTE NIEUWS UIT MALI.


Sinds januari 2012 zijn er gevechten tussen het Malinese leger en Toeareg-rebellen, waarbij al vele doden zijn gevallen. In Noord-Mali zijn ook gewapende bendes actief, die banden hebben met AQMI (Al Qaida in de Islamitische Magreb) en criminele groeperingen. Deze zijn verantwoordelijk voor verschillende ontvoeringen en moorden van westerlingen in Mali, Nigeria en Mauritanië.
Onze Afrikaanse medebroeder Zacharie Sorgho M.Afr. schreef ons
vanuit NIORO du Sahel in Mali eind november 2012 het volgende:

Ik wil U even informeren over de situatie hier. Het wordt er niet beter op.
U weet uit de pers dat Mali door een moeilijke periode gaat. En dat geldt ook voor ons hier. Bid voor het land en haar bewoners. Onze moraal laat te wensen over na de kidnapping van een Franse toerist in onze parochie hier in Diema op 21 november 2012. Diema ligt op 100 km. van Nioro en is een van onze grote buitenstaties. Het is een belangrijk handelscentrum en in volle ontwikkeling want het verbindt Senegal, Mauritanië en onze hoofdstad Bamako. Ik ga er regelmatig heen voor bijeenkomsten, bezoek aan gevangenen ofwel de zondagsviering met onze geloofsgemeenschap.
Tot nu toe dachten we in een veilig gebied te wonen en dat ons niets zou overkomen. Maar helaas! De kidnapping in de nacht van eergisteren heeft ons verrast en wakker geschud. Iedereen vraagt zich af of het gevaar al niet veel eerder bestond. Wie kunnen we nog vertrouwen? Wie, onder ons, staan in dienst van de Islamieten? Voorzichtigheid is geboden en vooral de Europeanen lopen risico. Ze moeten zich dan ook niet begeven in gebieden waarvoor een oranje of rood gevarenteken is afgegeven.
Drie dagen geleden was ik aanwezig toen het bevel over het garnizoen werd overgedragen. Hun toespraken waren niet bemoedigend. Nioro ligt op de grens van de Sahel en niet buiten de gevarenzone. Zelfs onder ons, werd er gezegd, is het gevaar binnengeslopen. We moeten op alles bedacht zijn.
De gekidnapte toerist is een Fransman op leeftijd. Hij was de grens met Mauritanië hier in Gogui overgestoken. Hij stopte hier in Nioro alvorens verder te reizen naar Diema waar hij wilde overnachten. Hij zou naar Bamako gaan. Helaas werd hij verraden en waarschijnlijk vanaf de grens al gevolgd. Tijdens zijn slaap om ongeveer elf uur werd hij door getulbande en bewapende mannen gewekt en gesommeerd in een 4X4 te stappen en vertrok met onbekende bestemming. Zijn auto, tent en alle bezittingen werden achtergelaten. Achtervolging van de kidnappers bleek een onmogelijke zaak toen de verdwijning bekend werd. Wij betreuren dit voorval en bidden voor hem en zijn familie.
Wat betreft de Witte Paters hier, voelen we ons veilig. Wij leven met en tussen de mensen en delen hun leven en zorgen. Het was een juiste beslissing om de Europese confraters hier weg te halen. Voor de mensen hier is een blanke een blanke. Geen verschil tussen missionaris en toerist! Kidnappers gaat het om geld, jammer genoeg. Zelf heb ik talloze malen de weg naar Diema genomen, zelfs s’nachts, zonder me onveilig te voelen. Sinds de oorlog in Noord Mali komen er geen toeristen meer naar Nioro, terwijl het toch een belangrijke toeristenattractie was. Dat alles is voorbij en doet aan als een voorbije droom. Bidden we om vrede. Maar de bevolking hier neemt snel toe. Vluchtelingen uit het Noorden, veel Mauritaniers en daaronder veel zwarten! We liggen dichtbij Mauritanië en er is een levendige handel. Meer en meer buitenlandse nummerplaten en gezichten. Ook het leger probeert de veiligheid beter te garanderen. Een groeiende angst onder de bevolking weerhoudt hen niet het gewone leven door te zetten. De discussies zijn geanimeerd. Sommigen zijn ontzet, anderen onverschillig betreffende de kidnapping. Maar sinds de oorlog met Khadafi is er een groeiend anti-Europees gevoel, lijkt me. Als we samen thee drinken s’avonds komen de tongen los. De kidnapping wordt minder scherp veroordeeld dan de Europese houding en die van de internationale organisaties ten aanzien van Mali en zelfs ten aanzien Afrika in het algemeen. Jammer dat het zo ver gekomen is. De dialoog is mislukt.

Voortaan moet men kidnappen om aan geld te komen! Een van onze Duitse collega’s wilde zijn bagage op komen halen, maar toen hij hoorde van de kidnapping is hij weg gebleven al was hij al naar ons onderweg. Hoe lang gaat dit duren? Niemand weet het! Bidt voor ons.
Ziehier enig nieuws uit Nioro. Alles gaat prima behalve enige details!!!!!
Zacharie Sorgho

Ter illustratie:
 foto van Zacharie
 Afrika-maps: Mali.