Missionarissen van Afrika.
(witte paters)
(NL).

Open Kloosterdag Mzola 2012.

vrijdag 13 juli 2012 door Webmaster

OPEN KloosterDAG mzola in Molenwiek:

24 juni 2012


Op aanvraag van de KNR (Konferentie van Nederlandse Religieuzen ) openden ook wij onze deuren op de Open Kloosterdag op zondag 24 juni j.l. om mensen een kijkje te laten nemen in onze leefwereld. Het thema van de KNR was: “Het Goede Nieuws verkondigen”.
In de voorbereiding werden veel concrete mogelijkheden aangereikt door Marina, onze coördinatrice, zoals ’n PowerPoint-presentatie; ‘n quiz voor volwassenen en een voor kinderen; een baobab-boom waarin onze gasten een goed nieuws-wens mochten opschrijven of iets wat hun getroffen had.

Wij van onze kant vulden datgene aan wat in ons leeft: onze betrokkenheid en liefde voor Afrika, alsook de uitdaging van ons laatste Kapittel: “Mee te mogen werken met God aan de Schepping, ’n Schepping die roept om heelheid, vrede, gerechtigheid en verzoening.”

In een paar dagen tijd was ons huis veranderd, alles wat met Afrika te maken had kwam in zicht en ieder van ons bracht mee wat van “haar ” land kwam.
Ondanks het slechte weer mochten wij ruim honderd bezoekers ontvangen en even leek het erop dat ons huis – de Molenwiek – te klein werd. Mensen van dichtbij, maar ook anderen van ver, vrienden en bekenden kwamen spontaan naar binnen.

De PowerPoint over onze geschiedenis en ons werk maakte grote indruk op de bezoekers. De uitleg werd gegeven door Tiny Hölscher.

Op een levende manier wist zij door te geven wat ons bezielt, zoals het charisma begonnen door Kardinaal Lavigerie en Moeder Marie Salomé, alsook datgene waar we vandaag de dag gestalte aan proberen te geven, nl. de uitdaging om co-creators te zijn met God voor de heelheid en de verzoening van de Schepping.

Er was ook speciale aandacht voor onze jongere medezusters, grotendeels van Afrikaanse afkomst, die met veel dynamiek en inzet de Missie voortzetten.

Vervolgens werd ons verteld hoe de 22 Afrikaanse Congregaties, die wij gesticht hebben heel bloeiend zijn en een groot gedeelte van ons werk over hebben genomen.

Ten slotte, en niet minder voornaam, belichtte Tiny dat onze Missie EEN is, en blijft, waar we ook zijn. In het kort werd getoond datgene wat we HIER proberen te zijn, en te doen: getuigen van Jezus-Christus, meewerken aan Gods Rijk en levend houden wat Afrika beweegt. Onze verschillende activiteiten spraken de gasten oprecht aan.

Op onze uitnodiging hebben Bernadette van de Ven en haar echtgenoot Willem Melissen, twee bezielde medewerkers van de St. Tafadhali, die het Shalom Care House van Corrie Vork ondersteunen, een tweede PowerPoint-presentatie gegeven over hun werk in Tanzania. Tezamen met Corrie hebben zij gewerkt aan een Aids-project in Mwanza en gaan daar nu mee door. Ook zij onderstreepten de noodzaak om samen te werken: leken en religieuzen. Met heel veel belangstelling werden deze twee PowerPoint-presentaties gevolgd door onze gasten en kwamen de vragen los.
Ondertussen hielden Jo Robben en Annie van Oostrum de kinderen bezig door het maken van speelgoed wat Afrikaanse kinderen zelf maken, zoals een bal van afvalplastic en het inkleuren van tekeningen die allemaal met Afrika te maken hebben. Ze deden dat met heel veel plezier en ijver.


Aan het einde, voor de mensen naar huis gingen, schreven ze spontaan hun wensen, gedachten en gevoelens op die terecht kwamen op de grote baobab-boom die daarvoor klaargemaakt was. Door deze leuke deelname mochten wij iets proeven van wat onze bezoekers getroffen had,

o.a. onze gedrevenheid, gastvrijheid en openheid, het verlangen en inzet om Afrika in beeld te houden, het aangepast zijn aan deze tijd: heelheid van de Schepping, gerechtigheid en verzoening. Een onder hen drukte het zò uit: “Jullie zijn PowerVrouwen !”

Met een twintigtal zusters en laatste gasten eindigden we de dag met een Gebedsdienst getiteld: “Sporen van God ontdekken”. Ook die werd heel intens meegebeden en de stilte daarin was sprekend. Zichtbaar voldaan en dankbaar gingen onze bezoekers naar huis.

 Anne-Katrien


Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 1736 / 387287

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Nederland  De activiteit van de site opvolgen Nieuws Archief   ?

Site gebouwd met SPIP 4.2.14 + AHUNTSIC

CC BY-SA 4.0