Missionarissen van Afrika.
(witte paters)
(NL).

Zorgwekkende situatie in Oost-Kongo

bron: Persagentschap AGENCE FIDES
woensdag 28 oktober 2009 door Webmaster

Het Persagentschap AGENCE FIDES meldt op zijn website:
AFRIKA/CONGO/9 oktober 2009

Zorgwekkende situatie in Oost Kongo: de aartsbisschop van Bukavu ziet zich verplicht om de Tweede Afrikaanse Synode te verlaten en terug te keren naar zijn bisdom: “Miljoenen Kongolezen hebben te lijden van een niet-aflatende oorlog om de nationale bodemschatten te kunnen plunderen.”

Zijn Excellentie Monseigneur
François Xavier Maroy Rusengo

Zijn Excellentie Monseigneur François Xavier Maroy Rusengo, aartsbisschop van Bukavu (hoofdstad van de provincie) werd door de zeer ernstige situatie gedwongen de vergadering van de Tweede Afrikaanse Synode te Rome te verlaten om terug te keren in zijn bisdom.

Tijdens de laatste geweldexplosies in de streek zijn er een priester en een seminarist ontvoerd en later tegen een hoog bedrag aan losgeld weer vrijgelaten. (Fides 5-40-2009) Monseigneur Rusengo hadbij zijn laatste interventie tijdens de Synode nog verklaard : “Terwijl wij hier bij deze bijeenkomst het woord nemen, worden er pastorale werkers van ons aartsbisdom aangevallen door vijanden van de vrede. Eén van de parochies van ons aartsbisdom is op vrijdag 2 oktober door brandstichting volledig verwoest, de priesters zijn mishandeld en anderen zijn als gijzelaars meegenomen door mannen in uniform die een hoog losgeld voor hen eisten. Wij hebben dit losgeld moeten betalen om het leven van onze priesters te sparen. Ze werden bedreigd uitgemoord te worden.

Hiermee toont de Kerk dat zij nog de enig overgebleven steun en toeverlaat is voor een bevolking die geterroriseerd wordt, vernederd, uitgebuit en die niet meer durft te reageren. Deze woorden van Monseigneur Rusengo bevestigen wat Fides via locale missionaire bronnen al had vernomen. De Kerk is een hinderlijke getuige voor al diegenen die straffeloos de bodemschatten willen plunderen, terwijl de plaatselijke bevolking van zijn land gejaagd wordt.

Wij veroordelen deze tragische situatie. Miljoenen Kongolezen moeten hierin leven en de prijs betalen. Het conflict blijft maar voortduren, eist steeds meer onschuldige slachtoffers, veroorzaakt een enorme materiële schade en vernietigt alle infrastructuren. Diplomatie staat machteloos. De missionarissen die al sinds vele jaren in deze gebieden werkzaam zijn en de conflictsituatie van nabij meemaken, kunnen getuigen van alle gewelddaden die gepleegd worden. Wij weten dat er aan de basis van deze oorlog een plan ligt om zich de bodemschatten van ons land toe te eigenen. De strijdende partijen doen dit om de enorme belangen te verdedigen van economische wereldmachten in het Oosten en het Westen.

De laatste weken is daar in de conflictzone nog een cholera-epidemie bij gekomen die al enkele honderden slachtoffers gemaakt heeft. Vanwege de onzekere situatie kunnen de gezondheidsdiensten de getroffen gebieden niet bereiken. Wij roepen dus de internationale gemeenschap op te reageren op het verlangen naar vrede van de Congolees bevolking en alles in het werk te stellen deze vrede te bereiken.

Ter informatie :

Bodemschatten: goud. diamanten en vele andere edelstenen.
Heel in het bijzonder is het coltan, een erts van twee zeldzame aardmetalen,dat gebruikt wordt voor het fabriceren van speciale en hoogwaardige elektronica voor mobiele telefoons, computers en satellieten.

vertaling: Hans Remhs


Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 2439 / 387161

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Afrika  De activiteit van de site opvolgen Congo   ?

Site gebouwd met SPIP 4.2.14 + AHUNTSIC

CC BY-SA 4.0