Homepagina > Afrika > Afrika > Dag van herinnering aan de Slavernij.

Dag van herinnering aan de Slavernij.

door Eric Cuppens, Antwerpen

donderdag 12 november 2009, door Webmaster

Internationaal Jaar,

een speciale internationale dag van herinnering aan de
SLAVENHANDEL en de afschaffing ervan;
en voor de uitroeiing van zijn hedendaagse vormen.

Dat is een hele mondvol als titel maar het gaat dan ook over een afschuwelijke en dringende realiteit:

1. 2004 en speciaal de 23ste augustus van dit jaar werden door de algemene vergadering van de Organisatie van de Verenigde Naties voor opvoeding, wetenschap en cultuur (UNESCO) aangeduid opdat de mensheid niet schuldig zou vergeten.

2. Dit jaar is het 200ste verjaardag van de eerste “zwarte” staat, Haïti en dat staat dan symbool voor de strijd en de weerstand van de slaven, de overwinning van vrijheid, gelijkheid, waardigheid, rechten van de persoon, een gelegenheid tot broederlijk terugvinden van Afrika, Europa, de Caraïben en de Amerika’s.

De bedoelingen van deze herdenking zijn:

  • Dat de lidstaten van de V.N. bewust worden van de gevolgen van de slavenhandel en de afschaffing ervan, ze gevoelig maken voor de strijd om de bevrijding van de betrokken volkeren.
  • De 200ste verjaardag van de Haïtiaanse republiek vieren (en dit land er boven op helpen!) en de echte bevrijding van de volkeren van de Caraïben en Latijns-Amerika bewerkstelligen.
  • De internationale gemeenschap, de universitaire en burgerlijke wereld mobiliseren voor een cultuur van de vrede door het bestrijden van de gevolgen van deze tragedie en de weg versperren aan de nieuwe vormen van slavernij.

Missionarissen van Afrika strijden tegen de slavernij.

Wij, Missionarissen van Afrika, als zonen’ van kardinaal Lavigerie, onze stichter, moeten zeker een speciale aandacht besteden aan dit jaar en deze dag.

Ons laatste kapittel (van mei 2004 j.l) drong aan op herbronning en actualisering van ons “missionair charisma”. En de grote campagne van onze stichter tegen de slavenhandel is toch wel iets, dat ons allen bijgebleven is.

Lavigerie heeft Europa doorkruist en duizenden kilometers afgereisd om de gruwel die de Afrikanen werd aangedaan aan te bestrijden. In het vierde deel van zijn boek “Le Cardinal Lavigerie” heeft François Renault m.afr. het over de “grote strijd” die onze Stichter leverde tegen de slavenhandel: overal verkondigde hij het van de daken... (pp. 555-580). Dit heeft hem volkomen uitgeput en hij is eraan dood gegaan op 67- jarige leeftijd.

Welnu, als Missionarissen van Afrika zijn wij erfgenamen én uitvoerders van het testament van Lavigerie: aan ons om te proberen zijn boodschap van toen ook nog vandaag de dag te actualiseren!

De 14de september is het trouwens ook 10 jaar geleden dat de paus met het document “Ecclesia in Africa” de Afrikaanse synode besloot; en op 17 juni 2004 kwam hij er weer op terug: hij gaf vijf prioriteiten aan, om aan de Afrikanen terug te geven wat hen vaak met geweld werd afgenomen:

  • het respect voor het leven en de verscheidenheid van godsdiensten,
  • de uitroeiing van de armoede,
  • het stoppen van wapenhandel,
  • het oplossen van conflicten
  • en een actie voor echte ontwikkeling op basis van solidariteit.

Op 22 februari 1992 had de paus op het eiland Gorée in het slavenhuis de “enorme misdaad” al herinnerd; en de Franstalige bisschoppen van Afrika vroegen op 5 oktober 2003 nog vergiffenis aan wat hun eigen zwarte mensen aan hun broers en zussen hadden aangedaan : zonde tegen de evenmens. Zonde tegen God. lees het artikel

Zouden wij in onze omgeving, in onze gesprekken en onze briefwisseling met vrienden en kennissen daar niet meer ruchtbaarheid aan kunnen geven? Ook in eigen land blijven wij toch missionarissen van en voor Afrika, verdedigers en pleitbezorgers van de Afrikaanse mensen.

Twee jaar geleden probeerde ik in een brochure dit onderwerp te actualiseren. Ik heb de brochure nog laten herdrukken en ze blijft beschikbaar voor hen die over een 40-tal bladzijden hun geheugen willen opfrissen en wat documentatie over huidige vormen van slavenhandel willen lezen.

En waarom zouden wij in onze gemeenschappen er op 23 augustus niet een speciale dag van gebed voor de bevrijding van Afrika van maken?


Online bekijken : Dag van herinnering aan de Slavernij.