Missionarissen van Afrika.
(witte paters)
(NL).
Kardinaal Lavigerie

Onze Stichter

woensdag 27 augustus 2008

Hoe alles begon

Charles Lavigerie werd geboren op 31 oktober 1825 in een matig christelijk gezin. Hij was de oudste van vier kinderen. In 1841, op zestienjarige leeftijd, gaat hij naar het seminarie van Parijs voor zijn priesteropleiding.

Vanaf het begin toont hij een bijzondere interesse voor de problemen van de wereldkerk. In 1849 wordt hij priester gewijd en het jaar daarop behaalt hij het doctoraat in Letteren en in Theologie. In 1853 wordt hem een leerstoel aangeboden aan de Sorbonne te Parijs.

1857 : wordt benoemd tot directeur van het "Oeuvre des Ecoles d’Orient", een charitatieve instelling ter ondersteuning van christelijke scholen in het Midden Oosten.

1860 : legt werkbezoeken af in Libanon en Syrië, waar hij geconfronteerd wordt met de verdeeldheid tussen christenen en moslims.

1863 : wordt door Paus Pius IX benoemd tot bisschop van Nancy (Frankrijk). Hij is dan 38 jaar. Drie jaar later stelt Rome hem voor de keuze Aartsbisschop te worden van Lyon (Frankrijk) of van Algiers (Noord Afrika). Door zijn eerdere ontmoeting met de Islam in Libanon en zijn missionair ideaal kiest hij voor Algiers.

1867 : wordt benoemd tot Aartsbisschop van Algiers en in 1868 tot Apostolisch Gezant voor het hele gebied van de Sahara en Soedan. Zijn missionaire ambitie reikt echter verder dan Algiers omdat het hele Afrikaanse continent hem ter harte gaat.

1868 : sticht de Sociëteit van de Missionarissen van Afrika en een jaar later, in 1869, de Congregatie van de Zusters Missionarissen van O.L.Vrouw van Afrika. Omdat evangelisatie onder de Moslim bevolking praktisch onmogelijk blijkt, beseft Lavigerie dat het oprichten van o.a. scholen en ziekenhuizen de beste manier is om het Evangelie te doen kennen.

1878 : stuurt de eerste "karavaan" van 10 Missionarissen van Afrika naar de streek van de Grote Meren (Oost en Centraal Afrika), nadat twee eerdere karavanen in de Sahara vermoord zijn door Touaregs.

1882 : wordt door Paus Leo XIII benoemd tot Kardinaal en in 1884 tot Primaat van Afrika.

1885 : legt zich toe op de bestrijding van de slavenhandel in Afrika. Hij schrijft:

Om op een efficiënte manier de slavenhandel te bestrijden, begint hij een antislavernij campagne, waarin hij een beroep doet op de internationale publieke opinie en staatshoofden oproept hun verantwoordelijkheid niet uit de weg te gaan. Dit mondt uit in de "Internationale Conferentie van Brussel" op 15 augustus 1888.

Totaal uitgeput door deze campagne sterft Kardinaal Lavigerie op 26 november 1892 te Algiers, slechts 67 jaar oud. Maar zijn werk, gebouwd op een stevig fundament, gaat door. Tot op vandaag leven en werken de missionarissen van Afrika in kleine internationale gemeenschappen verspreid over gans het Afrikaanse continent.


Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 6708 / 387161

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Wie zijn wij ?   ?

Site gebouwd met SPIP 4.2.14 + AHUNTSIC

CC BY-SA 4.0