Missionarissen van Afrika.
(witte paters)
(NL).

Riny van Broekhoven vanuit Nairobi, Kenia.

zaterdag 23 december 2006 door Riny van Broekhoven, m.afr.

BERICHT VAN RINY VAN BROEKHOVEN UIT NAIROBI, KENIA.

Dag lieve mensen,

familie en vrienden van Afrika,

23-12-2006.

Met de Kerst in beeld wil ik ieder

van harte een Zalig Kerstmis wensen

met een lekker fris weertje

er aan toegevoegd.

Zoals ik hoor is het flink aan

het vriezen of anders mistig.

Riny van Broekhoven

EERSTE INDRUKKEN

Hier is het hartje zomer en ik kan in korte broek lopen. Vandaag heeft het na 2 weken droog weer eerst nog eens lekker geregend. Veel mensen in Nairobi zijn naar hun thuis elders vertrokken met bus en trein. Het is geweldig druk op de wegen en de mensen schijnen Nairobi nog niet uit te zijn want het blijft druk.

Ik heb zo in de gaten dat het aantal autos hier is toegenomen, de wegen overvol en niet onderhouden, maar iedereen is rustiger geworden in het rijden en ook vriendelijker. Dat doet me goed.

Ik zit hier aan de Ngong Road (het adres van de Witte Paters) en de hele dag is het druk tot laat in de avond. En s’morgens vroeg begint het lawaai weer, maar ik slaap er heerlijk doorheen.
IK WORD EERDER WAKKER VAN EEN MUG DAN VAN DE SNORRENDE AUTOS!

Algerijnse vlag

ECONOOM

Veel van mijn tijd gaat op in boodschappen doen en rekeningen betalen. Ik ben hier de huiseconoom en doe allerlei klusjes werk. Ook van en naar het vliegveld, mensen halen en weg brengen. Dat is maar een 25 km. geloof ik maar vanwege de drukte op de weg kan het veel tijd in beslag nemen.

Kenia’s hoofdstad is NAIROBI, waar de Witte Paters een opleidingshuis hebben. En een Prokuur, waar Rini woont en werkt.

Ook ben ik al 2 x gaan wandelen, met zusters nog wel. Overal zijn ze te vinden en ik ben die zusters op gaan zoeken met wie ik heb samen gewerkt, n.l. in Eastleigh 6 jaar geleden. Omdat ze week in week uit in het stof van de drukke weg langs hun kliniek aan het werken zijn en het een vrije dag was, dacht ik om hen voor een pick nick mee te nemen. Ze wilden de 14 watervallen zien, een 80 km van hier vandaan. Best mooi. Volop water en veel mensen die zoals wij hun vrije dag hadden genomen.

GROTE VACANTIE IN DECEMBER!

De andere keer met de Witte Zusters, een Congolese en een Duitse. De zusters waren druk aan het werk. Hier hebben we n.l. al de grote vakantie voor de scholen en dus is ieder van de school vrij. Hier vanuit de buurt zijn er zeker al 4 kleine huizen van zusters en ik ben ze allen op gaan zoeken voor een ontbijt. Dan weet ik tenminste waar die goede mensen zitten en kan ik er naar toe voor de eucharistie-vieringen.

MIJN OUDE PAROCHIE

Ik ben ook al naar mijn oude parochie geweest en gezien dat het lieve leventje gewoon door gaat. Nog steeds een heel mooie druk gebruikte kerk, waar veel gebeurt. De verantwoordelijken, samen met de pastores doen veel om mensen de Bijbel bij te brengen, en sociaal met de mensen verbonden te blijven.

De Pastoor, een diocesane priester was ook blij om me te leren kennen en ik kan zien dat hij met de mensen echt gemoeid is. Een heel aardige man. De mensen die me zagen vielen om mijn hals. Dat deed ons allen goed.

Ook al naar de dichtbijzijnde parochie van ons geweest waar onze Afrikaanse Witte Paters werken in “South B”, O.L.V., Koningin van de vrede. Dit was de kerk die 6 jaar geleden was afgestookt, maar daarvoor in de plaats staat nu een spiksplinternieuwe mooie, voor mij grootse kerk, en wordt heel druk bezocht. Afgelopen zondag ben ik naar een “krottenkerk” gegaan en daar met een van mijn confraters mee voor gegaan. Dat deed me best goed. Op Kerstavond gaan we daar mee concelebreren.

DE AIDS RAMP BEDWONGEN…?

Een andere zondag ben ik naar een tehuis geweest waar 90 H.I.V. aids kinderen gehuisvest zijn die door hun ouders als vondeling waren achter gelaten. Springlevend nu; ze gaan naar school en spelen, eten net als ieder ander. Nu heeft de sociale werker voorgesteld om ze hun thuis terug te laten vinden en in een normaal familie verband, een gezin opgenomen te worden. Dat is goed aangeslagen en zo zijn er voor de kerst 30 kinderen weg, op huis aan. Deze kinderen nemen retro virale drugs.

Ik ga ze nog eens in januari opzoeken en dan met de verpleging meerijden door Nairobi waar ze nog 5-7 van die posten hebben om deze medicijnen rond te brengen. Dan kan ik zien wat voor soort werk ze doen.

Als ik me niet vergis dan draagt deze organisatie alleen al zorg voor 2.000 h.i.v kinderen. Hun stichter, een JESUIET is vorige maand op 80 jarige leeftijd gestorven. Zijn werk gaat door.

Ik sta er van te kijken hoeveel V.C.T. centers,de z.g.n. “voluntary councilling testing” centers er zijn. Vanuit de regering veronderstel ik, maar ook van de N.G.O.’s. (= niet gouvernementele organisaties)

Vissers op het Victoria Meer. AFP

RELAXEN

Iedere zondag ga ik met een paar collega’s zwemmen. Heerlijk water, douchen en dan terug. S’avonds hebben we op zondag een gezellige maaltijd met nog 4-5 andere collega’s die van ons vormingshuis zijn. Ook mijn grote vriend, Bill Moroney is er dan bij. Dan rond 9 uur is ieder terug naar huis.

Op 2de Kerstdag komen wij hier samen met een 10 man, en op de Kerst zelf in ons grote vormingshuis met Witte Zusters en onze Paters samen met onze 35 kandidaten. Veel gebabbel en allerlei talen want heel Afrika vindt je dan en andere werelddelen. Echt interessant.

SOCIALE KONTAKTEN

Ik kan met een gerust hart jullie allen vertellen dat ik geniet van de dagen hier en dat ik ook anderen laat mee genieten. Daar is volop ruimte voor.

We hebben heel veel tijdschriften hier, en kranten in overvloed; voorts T.V. en internet.

Ook gasten: de een is een dokter en spreekt over de sessies en ontmoetingen die hij heeft met mensen uit Karthoum en hier in Nairobi; de ander zit in de oecumene; weer een ander in retraites en persoonlijke begeleiding, meestal voor leken; weer iemand anders geeft colleges over de cultuur van de mensen en inculturatie voor de kerk. Zo dragen we allen bij aan de opbouw van de kerk en het sociale leven.

Na Nieuwjaar ga ik de sloppen in juist aan de andere kant van de straat hier, Kibera en zal bij de Guadeloupe Paters gaan assisteren. Ik moet eerst nog laarzen kopen anders kom ik niet door het slik heen. Daar wonen de mensen toch wel in!!!!

Vanmorgen liep ik hier op ons terrein en snoof de eucalyptus reuk op die zich verspreidt juist na een fikse bui. Heerlijk gewoon en de bloemen die in volle bloei staan. We hebben ook nog 3 schildpadden in de tuin zitten, die kool en fruit eten. Leuke beestjes.

Hoe gaat het met jullie? Laat maar horen. Dank je wel.
Hier laat ik het bij dan kan ieder zien waar ik zoal mee bezig ben.

Mijn email: mailto:lwanga@jambo.co.ke

Onze telefoon: 00(0)254-2-717009.
Wij hebben hier een heel goedkope taxatie voor het gebruik van de telefoon “Easy Call”.

Riny, gelukkig in Afrika! Houwen zo!

Mijn adres:

Het allerbeste. Een mooi en gezond 2007 en we denken aan elkaar. Verenigd in gebed.

Riny.

Laatst bewerkt op 13-03-2009 door Webmaster-NL


Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 1727 / 390200

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Afrika  De activiteit van de site opvolgen Kenia   ?

Site gebouwd met SPIP 4.2.14 + AHUNTSIC

CC BY-SA 4.0