Website 'Lavigerie' van de Missionarissen van Afrika (Witte Zusters en Witte Paters)
Witte Pater Jozef de Bekker geeft alfabetiseringslessen op het platteland in Ivoorkust.
"Het leven van elke dag en het optimisme van de mensen hier zijn een zeer grote bron van inspiratie"

POSITIEVE HOUDING

Missie heeft nog zeer zeker "zin! Als kind wist hij dat hij missionaris wilde worden. Of, zoals hij het zelf zegt: "ik kreeg zin om missionaris te worden. Het was een keuze op basis van mijn gevoel. Mijn huidige werk is nog steeds een invulling van die zin. Het is goed - om samen met de mensen hier - hun leven en huin momenten van vreugde en verdriet te delen."
REBELLIE IN IVOORKUST

Zijn parochie bestaat uit 54 dorpen. Tijdens een relatief goede economische periode kreeg Ivoorkust een grote stroom immigranten te verwerken, uit onder andere uit buurland Burkina Faso. Maar dit leverde problemen op toen de economie verslechterde.
Jozef de Bekker uit Heeze, Noord Brabant. In 2002 brak er een rebellie uit, die het noordelijke gedeelte van het land van het zuiden afscheidde.
Het was vooral het ongenoegen van de bevolking over het beleid van de huidige President Gbagbo die de opstand veroorzaakte: en deze duurt nog steeds voort.
Dit maakte het werk van pater de Bekker uitermate lastig, maar hij is altijd positief gebleven: “Ik laat me niet uit het veld slaan. "Probeer te houden van mensen" is mijn motto. Ik wil altijd een atmosfeer scheppen van samenzijn, "er zijn voor elkaar". Ik laat me niet uit het veld slaan!
                                                                                     MAÏS
Door zijn positieve houding voorkwam hij samen met de bewoners van zijn parochie een hongersnood: “In 2002, toen de rebellie uitbrak, dreigde een tekort aan alles, ook kunstmest. Die hadden we echter nodig voor de maïs, het basisvoedsel hier.

Toen zijn we andere graansoorten gaan verbouwen die zonder kunstmest konden groeien. Daardoor voorkwamen we een voedseltekort.”
MIVA IN ACTIE

"Zonder auto is het lastig om overal te komen, een groot deel van onze parochie bestaat uit platteland. Voor onze alfabetiseringscursussen en voorlichting aan moeders moeten we vaak materiaal meenemen: en dat gaat niet zonder auto. Het verste dorp ligt op 80 kilometer van de stad Korogho waar wij wonen. Een auto is daarbij noodzakelijk. De auto die wij hadden, is door de rebellie opgevorderd, en we zitten dus zonder een vervoersmiddel.”


MIVA KAN HELPEN DANKZIJ U

Statement: "Witte Pater Jozef de Bekker geeft alfabetiseringslessen op het platteland in Ivoorkust.
Zonder auto kan hij minder mensen bereiken dan hij graag wil. Miva wil graag helpen om Pater de Bekker in staat te stellen zijn werk goed te doen. En wij weten als geen ander dat transport- en communicatiemiddelen mensen in beweging brengen!"

Vraag aan Miva: een auto
Kosten: € 15.000
Bekijk de website van MIVA: Klik hier.

Webmaster-NL

Vorige pagina