De ghanese delegatie naar Rome voor de inwijding van Kardinaal Peter Dery  v.l.n.r. de paters Rohrmayer, Baawobr, Balemans en Schaminée.
Een nieuwe Ghanese Kardinaal ! kijk verder

Honderd jaar missie
in Noord Ghana!

Een dankgebed voor die honderd jaar.

Programma van de feestelijkheden.
 

GHANA

De Nationale vlag van Ghana.
 Peter Kardinaal Poreku Derry De geschiedenis van de Kerk in Ghana gaat terug naar de 16de eeuw, toen er op de kust van het Ashanti-rijk de z.g.n. "comptoirs" gebouwd werden, alsmede de forten van de slavenhandelaars. De eertse missionarissen waren portugese franciscanen, die zich bij de comptoirs vestigden. Recentelijk heeft men in Zuid Ghana nog een Sint Antonius beeld terug gevonden dat uit die tijd dateerde. Maar het binnenland werd niet gekerstend. Dit werd o.a. door de Hollandse kolonisten verhinderd die daar het "Fort Hollandia" te Elmina bouwden, en als slavenhandelaars tienduizenden slaven naar Curaçao brachten, waar ze hun slaven-dépôt hadden.
De missionering van het binnenland gebeurde veel later, toen de S.M.A. Fathers (de Missionarissen van Cadier-en-Keer) tegen het einde van de 19de eeuw zich daar vestigden; en iets later ook de Missionarissen van het Goddelijk Woord (S.V.D).
De Witte Paters kwamen van het Noorden, n.l. uit wat toen de franse Soedan werd genoemd, het latere Opper Volta (tegenwoordig Burkina Faso), waar ze in het jaar 1900 hun missie waren begonnen.Toen ze door de franse koloniale regering met uitzetting bedreigd werden, zochten ze een uitvalspost in de "Gold Coast" (zoals die engelse kolonie toen heette), en hun ogen vielen op NAVRONGO, waar ze hun eerste missiepost bouwden in 1909.

Voor de geschiedenis van Ghana klik hier.

1. Project "Reis naar Ghana" voor jongeren. Dit was lang geleden beloofd, om georganiseerd te worden, maar het programma kwam nu pas in ons bezit. Klik hier voor het frans. of hier voor het engels.
En laat eventueel weten of je hier (nog) voor geïnteresseerd bent. Info bij Carol Vismans m.afr.
of tel. 0162 383233 - 06 48708617

2. Ghana staat nu dus ook op de kaart van de Afrikaanse Gemeenschappen van de Missionarissen van Afrika. Je kunt erop komen door te klikken op het "afrol-menu" bovenaan de meeste paginas van deze website: bij INLICHTINGEN - Afrika - gemeenschappen, en klik op Ghana! Een van de titels: "2006: honderd jaar Missie van de Missionarissen van Afrika in Noord Ghana".Klik hier.

3. Nog geen drie jaar na zijn installatie als Kardinaal, is Mgr. Peter Dery op 6 maart j.l in de Heer overleden op 89-jarige leeftijd. Klik hier. Sommige teksten zijn in het engels...!

4. Nagekomen verslag over het 75 jarig Jubileum van het Bisdom Wa in Noord-West Ghana. Klik hier.

Webmaster-NL

Vorige pagina