vlag van Oeganda Bekijk de video die te zien was op België 2 - Canvas !

Op zondag 20 februari stonden de Witte Paters centraal in een nieuwe "Braambos" - aflevering van "Lopend Vuur".
De
uitzending was vrijwel geheel gewijd aan de missionering. Terecht, want de 'Witte Paters' - officieel de "Sociëteit van de Missionarissen van Afrika" - zijn een echte missiecongregatie, misschien vooral omwille van haar vele martelaren.

Nieuwe missionarissen moesten volgens Lavigerie een onvoorwaardelijke liefde voelen voor Afrika en de Afrikanen. Ze moesten aan drie basisvoorwaarden voldoen: de taal van de mensen spreken, hun voedsel eten en hun kledij dragen.
De missionarissen droegen een Arabisch kleed, ook toen ze naar het hart van Afrika trokken. Vandaar hun bijnaam ´witte paters' of 'witte zusters'.

Afrikaanse cultuur

Vandaag zijn er ruim 2000 missionarissen (m/v) werkzaam in 44 Afrikaanse landen.
De missionarissen leven, werken en bidden samen.
n van hen is de Vlaming Jos Van Boxel. Hij leeft in een gemeenschap in Oeganda en heeft een zeer eigentijdse kijk op missie.

De "Witte Paters", en de "Witte Zusters" willen vanuit hun passie voor Afrika, de Afrikanen nabij zijn en werken aan evangelisatie op Afrikaanse wijze. Dialoog met de cultuur speelt daarin een zeer belangrijke rol, net als de dialoog met de islam.

Werken aan de basis

'Lopend Vuur' neemt in de reportage een kijkje bij de opleiding van nieuwe seminaristen en bezoekt een project voor de opvang van wezen, straatkinderen en kinderen uit kwetsbare gezinnen, dat gerund wordt door leken die nauw samenwerken met de Witte Paters.

Deze video ademt ook een groot geloof uit in een leefbare toekomst voor het Afrikaanse volk. Het terugdringen van aids in Oeganda is daarvan
slechts een voorbeeld.


Bekijk de  video vanuit Oeganda


(tb)

Webmaster-NL

Vorige pagina