Website 'Lavigerie' van de Missionarissen van Afrika (Witte Zusters en Witte Paters)

Pater Wim Schakenraad woont en werkt al sinds jaar en dag in Mali, West-Afrika. Gedurende de laatste jaren kampte hij met wat gezondheidsproblemen, en moest hij in Nederland behandeld worden. Maar dit is nu allemaal gelukkig verleden tijd, en Wim is weer met enthousiasme aan het werk op zijn Missiepost Kolongotomo - in het Bisdom SEGOU, dat ongeveer halverweg tussen Bamako en Mopti ligt.
Lees hier zijn brief met verslag over zijn reis naar Burkina Faso, waar hij samen met een aantal medebroeders de nieuwe West-Afrikaanse Provincie van de Missionarissen van Afrika aan het voorbereiden waren.


Mali - Burkina Faso,
januari 2007


Beste confraters, familie, vrienden en kennissen.
Er was eind januari een Witte Paters bijeenkomst in Moudasso, Burkina Faso, niet ver van Dedougou, de hoofdplaats van de Mouhoun Provincie in West-Burkina.

Ik reed van mijn missiepost Kolongotomo naar Segou; daar pikten twee confraters uit Bamako me op en s’avonds overnachtten we in Bobo-Dioulasso(B.F.) op het noviciaat van de Witte Paters. Er bevinden zich daar 15 franssprekende novicen. Zolang er novicen zijn is er toekomst! In Zambia is er ook een Noviciaat van de W.P. maar dan voor de engels sprekenden.

In de avond brachten we ‘n bezoek aan “Mater Christi”,ook in Bobo Dioulasso gelegen. Wat is dat voor iets? Dat is een vormingscentrum voor mannelijke en vrouwelijke religieuzen voor franssprekend Afrika. Er is daar op het ogenblik een jaarcursus gaande voor toekomstige “novicenmeesters-meesteressen”.
‘n Goede dertig deelnemers, vooral deelneemsters uit zowat heel Afrika.

Ik kende een van de Zusters, Marie Jeanne Samake-afkomstig uit Ouelessebougou-Mali.
We hebben ‘n paar uurtjes samen gebuurt.

De volgende dag vertrokken we naar Moundasso (Dedougou). Daar bevindt zich‘n pracht van ‘n Diocesaan Vormingscentrum. Maar ja, je bent dan ook in Burkina Faso! En uit Mali komend, met – alles bij elkaar - zo'n 150.000 christenen, voel je je heel even niet veel voorstellend, maar dat wordt vlug beter; mensen zijn er overal!

Een zestigtal Witte Paters waren daar samen gekomen, werkend in Burkina, Niger, Ivoorkust, Mauretanië en Mali.
In het geheel zijn we zowat 150 confraters die in deze landen werken. Binnen de groep van zestig was ik echter de enige Nederlander...!

Doel van de bijeenkomst was: het samengaan in één Witte Paters' Provincie van Burkina Faso- Niger- Ivoorkust met Mali- en Mauretanië.
In de toekomst moet dat mensen vrij kunnen maken voor: ”de juiste man op de juiste plek”. In die richting moet er dus gewerkt worden.
Er komen wel jongeren bij, maar niet zoveel als voorheen; we moeten dus inkrimpen en missieposten overgeven aan plaatselijke Bisdom Priesters. Maar toch óók andere plekken openenen die beter overeenkomen met wat de Witte Paters als prioriteit hebben, zoals: dialoog met de islam en gerchtigheid en vrede.

Conclusie van de bijeenkomst: het moet kunnen, maar onze inplantingen komen dan wel erg ver uit elkaar te liggen...
Bijvoorbeeld: onze Witte Paters' zuiderburen - voor mij hier in Kolongotomo - wonen in Bamako op 350 km. En onze noorderburen in Bandiagara op 600 km. Door communicatie via Internet komen we wel stukken dichter bij elkaar; maar samen ‘n biertje drinken via internet, dat zit er nog niet in!

En dan wordt het leven binnen een communiteit Witte Paters heel erg belangrijk. Samen leven, bidden en werken om het maar “heel gewoon” te vertellen...
Wij hebben het daar vier dagen lang over gehad. En ‘n andere groep van zeventig confraters deed hetzelfde in Sikasso (Mali).
Wat gaat daar uit komen? Binnen drie jaar zal het geregeld moeten zijn. De Witte Paters Provincies van Congo - Rwanda - Burundi zijn al bij elkaar getrokken.
En de Europeese provincies gaan, als ik het goed begrepen heb, volgend jaar (2008) óók samen.
En dit alles met als achtergrond en basis: de blijvende christengemeenschappen van de plaatselijke bisdommen – en kerken in Afrika (en Europa) een zo goed mogelijke ondersteuning te geven.


Met beste groeten en wensen.
Wim Schakenraad w.p.
Kolongotomo – Mali.
Jonge meisjes staan klaar om naar de markt te gaan.

In het rots-gebergte rond Bandiagara.

Vissen in de Niger-delta.

Olienootjes en sausen worden in de zon gedroogd.

Terwijl moeder aan het werk is, zorgt zusje voor de baby.

Webmaster-NL

Vorige pagina