foto genomen op 28 februsri 2006

Dankbaar gedenken we Pater Wim Settels.

(Wilhelmus Johannes Maria)

Missionaris van Afrika ( Witte Pater)

 

Amsterdam heeft- na Tilburg- de Sociëteit van de Missionarissen van Afrika de meeste missionarissen geleverd. Wim werd geboren op 6 juni 1928 te  Amsterdam. Zijn ouders, Hendrikus Settels en Elisabeth Kloek, hadden een groot gezin met vijf dochters en vijf zoons. Het was hard werken in de wasserij aan de Da Costakade en later in de Elpermeer.

Wim wilde missionaris worden en volgde de opleiding in onze vormingshuizen van Sterksel, St. Charles bij Boxtel en ‘s-Heerenberg waar hij op 2 juli 1957 de missionariseed aflegde. Na een laatste jaar studies  in  Monteviot (Schotland)  werd hij in Amsterdam tot priester gewijd op 7 mei 1958.

Wim vroeg om naar Tanganyika uitgezonden te worden. Dat gebeurde ook. Hij werd benoemd voor het bisdom Mwanza aan het Victoria-meer. Rugklachten maakten een benoeming in een plattelandse missie minder wenselijk. Zo belandde Wim op het seminarie te Nyegezi als leraar en later ook als econoom. Hij was er op zijn plaats.

Ofschoon zijn talenten meer op het praktische dan op het intellectuele vlak lagen, werden zijn aanwezigheid en zijn diensten gewaardeerd. Hij was een harde werker, precies en nauwgezet en altijd klaar om te helpen. Hij gaf er les o.a. Latijn. Hij had ooit een diploma als radiomonteur behaald en wis alles van elektriciteit, apparatuur en later van zonnepanelen.

Met een paar onderbrekingen in de parochie Murutungulu op het eiland Ukerewe, heeft Wim verreweg de meeste van zijn 37 jaren in Tanganyika in het seminarie van Nyegezi gewerkt aan de opleiding van Afrikaanse priesters. Hij was er graag en kon goed met de jeugd overweg. Eenmaal terug in Nederland hing hij foto’s van oud-leerlingen op zijn kamer en onderhield hij met behulp van zijn computer contact met hen.

Sterk is Wim nooit geweest. Gedurende zijn opleiding had hij al ernstige rugklachten. En later openbaarde zich ook bij hem de familiekwaal OPCA, een spierziekte die hem belemmerde in zijn bewegingen en ook spreken meer en meer bemoeilijkte. Met grote moed heeft hij jarenlang met zijn handicap weten te leven.

Hij  deelde zoveel mogelijk in het gemeenschapsleven. Hij bracht veel tijd door achter zijn computer en hield zo contact met de Nyegezi en Mwanza. Hij was blij met bezoek van familie en medebroeders. Dankbaar ook voor de uitstekende verzorging door onze mensen in Heythuysen en de fysiotherapeut die hielp om hem op de been te houden.

Een val en een heupbreuk versnelden het einde. Machteloos en niet langer in staat nog wat te doen wachtte hij op de verlossing van de overgang naar eeuwig leven. Hij ontving het sacrament van de zieken en stierf op 7 april 2006 in Heythuysen.

We hebben hem bewonderd om de toewijding waarmee hij zich inzette voor de opleiding van zoveel Afrikaanse priesters. Bewondering ook voor de wijze waarop hij zijn kruis zolang en met zoveel moed en meestal glimlachend heeft gedragen. We zijn dankbaar dat er nu een einde is gekomen aan de laatste periode waarin hij alles moest opgeven. Moge volheid van leven nu zijn deel zijn. We wensen hem van harte een zalige Pasen.

Wim wordt uitgeleide gedaan op woensdag in de Goede Week, 12 april a.s. De Eucharistieviering begint om 3 uur in de namiddag waarna begrafenis op het kloosterkerkhof:

Huize “St. Charles”. Op de Bos 2.

6093 NC Heythuysen. Tel.0475-494555.


   Familie Settels te Amsterdam.

                                                                                             P. Kramer, Provinciaal

                                                                                                          

Klik hier voor de Officieele aankondiging vanuit het Generalaat van Rome.


Verslag van de Plechtige Uitvaart-viering en Begrafenis. Klik hier.

Webmaster-NL

Vorige pagina