Omer Dierikx te Leidschendam in 2002
Dankbaar herdenken we
Pater Omer Dierikx
Missionaris van Afrika

Omer werd geboren op 6 januari 1923 in Oostburg in de provincie Zeeland.
Op 27 juli 1950 werd hij door het afleggen van de missionariseed
lid van de Sociëteit van de Missionarissen van Afrika (Witte Paters) en
op 31 mei 1951 werd hij priester gewijd.
Hij overleed te Heythuysen op 1 februari 2005

na vijfenvijftig jaar als missionaris te hebben gewerkt
In
Uganda 47 jr. en in Nederland 8 jr.

Op zaterdag 5 januari zullen wij hem om 15.00 uur gedenken
tijdens een plechtige eucharistieviering
in Huize St. Charles, Op de Bos 2 te Heythuysen
waarna we hem te rusten zullen leggen op ons kerkhof aldaar.

U wordt uitgenodigd om dit samen met ons te doen.
Eén uur voor het begin van de dienst is er gelegenheid
om afscheid van hem te nemen in de kapel


Na zijn middelbare studies te hebben gemaakt op het diocesaan seminarie IJpelaar in Dongen, (n.b. gedurende de oorlog 40-45 was het Groot Seminarie IJpelaar te Bavel gevorderd door de duitse bezetting, en week het seminarie uit naar Dongen, waar thans de Witte Paters hun provincialaat hebben...) wilde Omer missionaris worden in plaats van diocesaan priester.

Hij was een van de degelijkste studenten van zijn jaar, met grote ijver, gezond verstand en een praktische zin. Hij werd in januari 1945 aangenomen op ons filosoficum in Boxtel. Na zijn priesterwijding vertrok hij in maart 1952 naar Uganda waar hij benoemd was voor het pastorale werk in het bisdom Fort Portal.

Hij werkte in de parochie te Hoima, en werkte er hard. In 1966 werd hij benoemd als pastoor van die parochie. Het ging niet altijd gemakkelijk omdat veel van het werk op hem neerkwam: een van zijn confraters was vrij oud, een ander ziekelijk, en de derde was jong en moest nog van alles leren. Maar Omer was niet bang om zichzelf helemaal te geven.

Sinds 1960 ging hij zich bijzonder toeleggen op de opleiding van
catechisten omdat die mensen van groot belang waren in het pastorale werk. Tegelijkertijd bleef hij in de parochie werken, maar in 1966 werd hij aangesteld als directeur van de catechistenopleiding van het bisdom en kreeg de opdracht een centrum daarvoor op te richten in Mugalike.

Ook was het zijn taak om de catechisten van het bisdom, en ook die van het naburige bisdom, pastoraal te begeleiden. Er was volop werk voor Omer. Toen hij in 1974 op verlof kwam in Nederland had hij zich dus acht jaar voor die opleiding ingezet.

Omdat dat werk van zo groot belang was, vond hij het voor zichzelf óók belangrijk de gelegenheid aan te grijpen om de vernieuwing in de theologie, catechese en pastoraal te bestuderen. Hij was er van overtuigd dat de toekomst van de Kerk niet of zeker niet op de eerste plaats lag bij de missionarissen noch bij de Ugandese priesters, maar bij de gelovige gemeenschap en bij goed getrainde plaatselijke leiders.

Dus hij schreef zich in voor een cursus aan de theologische faculteit in Nijmegen., schreef tijdens die cursus een werkstuk van zestig pagina’s over De Ontwikkeling naar een Katechese voor en met Volwassenen in Uganda, 1960-1975.
Terug in Oeganda in augustus 1975 ging hij verder met zijn missionaire arbeid, en in die jaren voornamelijk in de parochie van Bujuni (1975-1987) en in die van Rwemisanga (1988-1998).

Toen had Omer bijna alles gegeven wat hij had, en hij besloot om voorgoed naar Nederland terug te keren. Hij was 75 jaar oud.
Terug hier vestigde hij zich in onze communiteit te Leidschendam, waar hij gevraagd werd om econoom te worden. Hij deed dit graag, en hij deed het goed, met zijn hele inzet. Doch langzaam maar zeker begonnen de jaren te tellen. Zijn gezondheid werd minder, veel minder. In 2001 besloot hij om naar ons kloosterbejaardenhuis te gaan te Heythuysen. Hier voelde hij zich spoedig op zijn gemak, maar leed toch ook onder de last van een sterk verminderende gezondheid. Met de verzorging die hij er kreeg was hij blij, en deze was hem tot grote steun. Op dinsdag 1 februari is hij om vier uur in de vroege ochtend rustig van ons heengegaan; en nu mag hij rusten in de nabijheid van de Heer.

Correspondentieadres van de familie:
Mw.A.M.M.Berckmoes-Dierikx
4524 AD SLUIS

1 februari 2005
F. van Vlijmen, m. afr.
    Prov. secretaris

Modestusstraat 20

5101 BP DONGEN

Webmaster-NL

Vorige pagina