WIJ GEDENKEN
Broeder Carel (Coenraad) Swennen

Carel Swennen. Foto genomen op 29 juni 2005 te Heythuysen.

Geboren te Rotterdam, 4 januari 1923

Gestorven te Heythuysen, 27 oktober 2005

Carolus Johannes Swennen werd geboren te Rotterdam op 4 januari 1923 in het hechte gezin van Johannes Swennen en Adriana Biemans. Hij had een zus en vier broers.

Na de lagere school ging hij naar de ambachtsschool Sint Josef en behaalde diploma’s voor timmerman en schilder met uitstekende cijfers. Carel was intelligent, goudeerlijk als zijn vader en recht door zee, een vakman in alles wat hij deed, een hartelijke man, die initiatieven wist te nemen. Het gevoel van humor had hij van zijn moeder.

Na twee jaar gewerkt te hebben besloot hij in 1940 Broedermissionaris te worden en Hij werd opgeleid in “St. Charles” te Boxtel
. Het werk in huis, tuin en wasserij vond de vakman die hij was nogal frustrerend. Maar hij zette door.
Bij zijn tijdelijke eedsaflegging op 8 september 1943 koos hij als kloosternaam die van een Heilige Broeder: Coenraad.
Hij verbond zich voor goed aan de Sociëteit op 27 september 1949.

Inmiddels was hij benoemd voor de op te richten drukkerij van de Tanzaniaanse Bisschoppen in Kipalapala bij Tabora. Daarom volgde hij eerst in 1947-1948 een cursus in Utrecht om het vak te leren en specialiseerde zich in boekbinden. Samen met de broeders Jo (Damiaan) van Doorn en Jan (Aufridus) van Alderen werden ze de pioniers van de drukkerij, in drukken en zetten. Carel leerde ook clichés maken.

Ze publiceerden bijbels in Swahili en Cibemba, duizenden evangelieboekjes en catechismussen, de kranten Kiongozi (Swahili) en Lumuli (Kisukuma), schoolboeken en boekjes over spiritualiteit, enz. enz.

In 1972 werd Carel er directeur. Hij kocht van giften van familie en vrienden een nieuwe zetmachine, en verving de verouderde machinerieën. Hij trok vrijwilligers aan vanuit Nederland: de Heren Winkelman en Wit, en in 1974 de Afrikaanse Benedictijnen van Hanga. Hij trainde hen en droeg tenslotte in 1992 de drukkerij aan hen over. Zij droegen hem op handen. Toen - na 45 jaar missie-arbeid - was zijn werk gedaan en vertrok Carel voorgoed naar Nederland.

Daar dook hij in de archieven en bracht ze op orde. [ Wij danken aan hem o.a. een uitgebreide Inhoudsopgave van alle foto's die in de "Annalen van de Afrikaanse Missieën" gepubliceerd zijn: het programma "Illusann". ] Hij woonde eerst in Boxtel en later in Leidschendam, om wat dichter bij zijn enige zus te zijn. Maar toen hij meer en meer gehandicapt raakte, vertrok hij naar Heythuysen.

Carel was een man met een diep besef van de waarde en de waardigheid van de Broederroeping.
In brieven naar Oversten en het Kapittel en in persoonlijke gesprekken benadrukte hij de gemeenschappelijke roeping tot missionaris van broeders en paters en - bij verschil van dienstwerk - de daaruit voortvloeiende gelijke rechten. Hij deed ook praktische voorstellen om de roeping tot Broeder te stimuleren.

Wij zijn heel dankbaar voor de toegewijde zorg en het respect waarmee Carel in Heythuysen verzorgd en verpleegd werd. Wij verliezen een goede, bekwame en hartelijke medebroeder, en een attente broer en oom.

Wij nodigen U uit voor de Uitvaartdienst op woensdag 2 november (Allerzielen) in Huize "Sint Charles" Op de Bos 2 te Heythuysen (Tel. 0475-494555) des 's middags om 15.00 uur. Waarna begrafenis op ons kerkhof.

Namens de Familie Swennen;
Anny Swennen
Namens de Missionarissen van Afrika

Ametisthorst 381
P.Kramer, Provinciaal.

2592 Den Haag.


"
Wie onuitsprekelijk heeft bemind - wie zoekt tot hij zijn oerglans vindt.
Raakt op den groten stroom eens vlot; en aan de horizan is God."
(Jan Engelman)



Webmaster-NL

Vorige pagina