De Zuid-Afrikaanse Zangeres
Miriam Makeba overleden

 

CASTEL VOLTURNO, Italie, maandag 10 november 2008.

De Zuid-Afrikaanse zangeres anti-apartheidsstrijdster Miriam Makeba is in de nacht van zondag 9 november op maandag in Italie overleden.
Zij is 76 jaar geworden.

 

Dit heeft de Italiaanse krant "Il Messaggero" gemeld.
Makeba had in het Zuid-Italiaanse Castel Volturno deelgenomen aan een antimaffiaconcert uit solidariteit met de schrijver Roberto Saviano,
die bedreigd wordt door de georganiseerde misdaad.

 

Ze was goed een half uur aan haar optreden bezig, toen ze neer viel. Medische hulp kon niet meer baten, en ze stierf aan een  zeer krachtige  beroerte, op het podium.

 

WIE WAS MIRIAM MAKEBA?

Miriam Makeba  werd geboren in 1932 en was een van de meest bekende voorgangers in de strijd tegen apartheid.
Makeba nam deel aan Paul Simons Graceland-tour in 1987. Ze verwierf bekendheid in de jaren '50 van de vorige eeuw, vooral als jazzzangeres.

 

"Mama Africa", zoala Miriam Makeba werd genoemd, was de zangeres die een wereldhit scoorde met "Pata Pata", die ze uitbracht in 1967.
Een jaar daar voor kreeg ze een Grammy voor een plaat die ze samen maakte met entertainer Harry Belafonte

 Haar echte voornaam was "Zenzi" (diminutief van Uzenzile), Miriam Makeba.Toen ze 15 jaar was, zag ze in 1947 haar land vervallen in het Afrikaans Nationalisme, toen het aan de macht kwam met de blanke Afrikaners.

Toen zij 27 jaar oud was geworden, zei ze vaarwel aan Zuid Afrika, om elders carriere te maken. Maar zonder te weten dat zij niet meer terug kon komen vanwege haar stevige standpunten m.b.t. de anti-apartheid.
Haar ballingschap zal 31 jaar duren, en ze zal een beetje overal op moeten treden in Europa en in de Verenigde Staten.
De "chanteuse" oogstte een klinkend sukses. Maar haar huwelijk in 1969 met de Leider van de "Black Panthers", Stokely Carmichael - waarvan ze zal scheiden in 1973 - valt niet in goede aarde bij de Amerikaanse Autoriteiten, die haar verbannen naar Guinée.

Na de dood van haar enige dochter in 1985, gaat zij weer terug naar Europa, waar ze nu verblijft. En in 1990, overhaalt Nelson Mandela haar om terug te komen naar Zuid Afrika.

Miriam Makeba werd "Commandeur des Arts et des Lettres" in 1985 en had geopteerd voor de franse nationaliteit in 1990.vertaald uit het frans.cv 2008 AFP

 

 


Webmaster-NL


Vorige pagina