Pater  Harry van de Ven  Vlag van de Democratische Republiek Congo                                                                                                                    
P.O.Box 134,                                                                                                                             
PAIDHA. UGANDA

Bisdom van BUNIA, Oost Congo                                                                                                  
Parochie van BADIYA


Badiya, 17 februari 2007


Beste Allemaal,

Het groepje Nederlanders, samen met de verantwoordelijke van het project “de Zaaier”, hebben beloofd deze morgen nog even langs te komen op de terugweg van Oicha in de Kivu. Ik profiteer dan van de gelegenheid om een briefje mee te geven.

CARNAVAL EN VASTENTIJD

Er is hier niets bijzonders te beleven; voor het ogenblik blijft alles rustig. We gaan door met ons werk op pastoraal gebied en met de herstelwerkzaamheden. Veel is er gedaan, maar heel veel moet nog gedaan worden.   Bij jullie eindigt de Carnaval en ook wij beginnen de vastentijd en de voorbereiding van de doop van de volwassenen (vanaf 13 jaar, ± 350 mensen.) In de paaswake worden de meesten gedoopt; en een tweede groep op de zondag na Pasen.

Morgen ga ik voor de eerste keer sinds september zonder chauffeur naar een van de buitenposten. De dokter in Goma heeft mij daartoe aangemoedigd, maar ik moet wel uitkijken niet te veel schokken op te vangen, en verder niets zwaars optillen.

HONDSDOLHEID

We hebben hier twee keer een geval gehad van hondsdolheid. De eerste keer werd een kind gebeten door een hond, en de tweede keer hadden we zelfs 4 gevallen, op dezelfde dag. Dan moeten ze een spuitje krijgen 3 weken na elkaar. Het probleem is dat het vaccin moeilijk te krijgen is, en dat is heel duur: 90 dollar per kind. Normaal genomen, moet de eigenaar van de hond dit betalen. Maar meestal is het een “vreemde” hond, en blijft de eigenaar onbekend en dan moeten wij maar weer betalen.

Ik heb geprobeerd via de medische hulporganisaties iets los te krijgen, maar niemand heeft dit in zijn programma opgenomen Zelfs de verantwoordelijke van de Wereld Gezondheidsdienst kon niets voor ons doen. Maar ze gaan overleggen. Alle honden moeten ingeënt worden tegen hondsdolheid, maar er is geen vaccin voorradig.

WEESHUIS VAN DE ZUSTERS

Het weeshuis van de Zusters is nu overgeplaatst naar een ander gebouw, want de weeskinderen bezetten nog steeds het Noviciaat van de Zusters. Ik heb hen kunnen helpen met 2500 dollar maar er zijn er nu al meer dan 70 weesjes, en er komen nog steeds meer bij.

Ze blijven hulp nodig hebben voor de installatie: bedden, wiegjes (in één bed 6 kleintjes en in één wieg 2 of 3) Voeding, en babymelk is zeer duur. De groten die al naar school gaan hebben we geadopteerd voor schoolgeld. Voor verplegend personeel en doktersopleiding hebben we al weer ruim 2500 dollar kunnen uitgeven.

REPARATIES EN OVERDRACHT VAN DE PAROCHIE

Het herstel van de grote kapel (nieuw dak, deuren en muur) hadden we al 10.000 dollar beschikbaar gesteld; en dit is nu klaar. Ons dagverblijf daar is nu ook bijna klaar.

De overdracht van de parochie aan de plaatselijke clerus is voorzien in 2008. We hopen dan de meeste herstelwerkzaamheden te hebben voltooid. Ik hoop dit nog te kunnen meemaken.

GEZONDHEIDSPERIKELEN  EN  PAASWENSEN

Ik wacht op de uitslag van de longspecialist. Zoals nu is voorzien zal ik eind mei weer in Nederland zijn voor verdere controles.

Pasen is een tijd van sterven en verrijzen. Mogen de duizenden die door geweld zijn gestorven de verrijzenis waar maken van een nieuw  Congo, met een nieuwe democratisch gekozen regering, waar mensen weer kunnen leven zonder angst, in vrede, gerechtigheid en saamhorigheid.

Moge deze Paaswens van onze mensen hier ook voor ieder van jullie werkelijkheid zijn.
Zalig Paasfeest en vriendelijke groeten van

Harry van de Ven uit Congo.

N.B. Als iemand een e-mail wil sturen, kun je het nieuwe adres gebruiken van een Belgische confrater in Bunia die internet heeft: Lucien van Wielendaele, en de brief mij dan doorstuurt: lucienvw_mafr@yahoo.fr

 

 


Webmaster-NL

Vorige pagina